10.000 stappen per dag? Zoveel stappen zou je eigenlijk moeten zetten
31 augustus 2023
In coronatijd stapten we de hele dag lekker door. Je dagelijkse stappendoel halen? Een makkie. Toch lijkt het erop dat we die altijd gewenste 10.000 stappen per dag tegenwoordig moeilijker halen. Maar goed nieuws: volgens Nederlandse onderzoekers is het helemaal niet nodig om dagelijks zó veel stappen te zetten.
Het zetten van 10.000 stappen per dag is voor veel mensen een belangrijk doel geworden. En in principe is daar – zoals Olof uit B&B Vol Liefde zou zeggen – niks mis mee. Maar eerlijk is eerlijk: het behalen van dit stappendoel is niet voor iedereen dagelijks weggelegd. Het Radboudumc zocht uit of die 10.000 stappen nou echt zo belangrijk zijn voor een betere gezondheid en kwam tot de conclusie dat het zetten van minder stappen volstaat.
Niet 10.000 maar 7126 stappen
Wetenschappers bekeken onderzoeken naar dit onderwerp over de hele wereld en combineerden ze met elkaar. Op die manier kregen ze beschikking tot gezondheidsgegevens en het aantal stappen van ruim 110.000 mensen. En wat blijkt: dagelijks een stuk minder stappen zetten is prima. Wie 7126 stappen per dag zet, verkleint de kans op hart- en vaatziekten al.
Waar komen die 10.000 stappen vandaan?
Maar wie heeft ooit bedacht dat we iedere dag 10.000 stappen moeten lopen? Dat idee komt uit de jaren 60. In Japan werd toen de eerste commerciële stappenteller verkocht, die het doel had om 10.000 stappen te zetten. In die tijd werd dit gezien als de ideale afstand om je gezondheid te verbeteren, maar hier is nooit wetenschappelijk bewijs voor gekomen.
Hart- en vaatziekten
Volgens de onderzoekers van het Radboudumc zijn er zelfs al meetbare gezondheidsvoordelen vanaf 2500 stappen per dag. Iedere 500 stappen die daarbij komen, zouden extra zorgen voor een vermindering van de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten. Volgens onderzoeker Thijs Eijsvogels zit er wel een grens aan. Bij 7126 stappen is de kans op hart- en vaatziekten al maximaal verkleind, legt hij uit aan het AD. Meer stappen zetten om die reden is dus eigenlijk niet nodig.
Vermindering van de kans op vroegtijdig overlijden
Wil je ook het risico op vroegtijdig overlijden verkleinen, dan moet je volgens Eijsvogels 8763 stappen zetten. En het zetten van extra stappen bovenop de 7126 stappen heeft ook nog effect op het lichaamsgewicht, het voorkomen van ontstekingen en de gevoeligheid voor suikers.
Meer stappen zetten?
Natuurlijk is het echt niet erg als je dagelijks wel voor die 10.000 stappen wilt gaan. “We hebben alleen gekeken naar de invloed op sterfte en hart- en vaatziekten. Maar wandelen heeft ook invloed op bijvoorbeeld stress en slaapkwaliteit. En het is ook gewoon leuk”, zegt Eijsvogels.
Vriendin’s favoriet
De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Bron: AD, Radboudumc
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.