afvallen

Van Lazyfitgirl tot intuïtief eten: dít zijn de 4 (di)eettrends van nu

Diëten is uit, een blijvende verandering van je eetpatroon is in. Bijvoorbeeld door je menu aan te passen, je eetmomenten te beperken of je lijf te laten bepalen wat en hoeveel je eet. Welke methode past bij jou?

1. Lazyfitgirl Methode

Dit belooft het:
Met een simpel zes-stappenplan van aanpassingen in je eetpatroon krijg je meer energie en raak je overtollig lichaamsvet kwijt zónder dieet.

Zo werkt het:
Op een verantwoorde manier afvallen zonder jojo-effect lukt vrij eenvoudig dankzij zes simpele veranderingen (eetswitches) in je eetpatroon. In basis komt het erop neer dat je voedzamer eet met meer vezels en eiwitten en minder verzadigde vetten en suikers.

Eetswitch 1 → Kies voor volkorenproducten
Vervang witmeelproducten voor langzame koolhydraten, zoals volkorenbrood, -rijst en -pasta.

Eetswitch 2 → Maak je ontbijt en broodbeleg voedzaam
Start je dag met een voedzame maaltijd. Vervang bijvoorbeeld je cornflakes voor havermout. Zo blijft je bloedsuiker stabieler, waardoor je daarna geen energiedip en snaaitrek krijgt. Neem bijvoorbeeld in plaats van jam plakjes vers fruit op je brood.

Eetswitch 3 → Eet minder verzadigde vetten
Vervang ze voor onverzadigde vetten, zoals avocado, olijfolie, ongezouten noten en zaden, vette vis (zalm, makreel, paling, haring), 100% pindakaas.

Eetswitch 4 → Eet meer groenten en eiwitten
Vul je bord voor de helft met groenten (hallo vezels) en kies voor magere of vetarme zuivelproducten (yes, eiwitten).
Tip: Maak zelf groentefriet: snijd groenten in repen en bak ze in de oven of airfryer.

Eetswitch 5 → Neem gezonde tussendoortjes
Dit zijn snacks die minder suiker en verzadigde vetten bevatten. Denk aan: snoepgroenten, een gekookt eitje, een volkorencracker of -boterham met notenpasta of volkoren ontbijtkoek zonder suiker.

Eetswitch 6 → Kies voor gezond gemak
Je hebt niet altijd tijd om vers te koken en dat hoeft ook niet. Diepvriesgroenten zijn minstens zo gezond als verse groenten, omdat het direct na de oogst wordt ingevroren. Beleg bijvoorbeeld een pizzabodem gemaakt van groenten met tomatenpuree, paprika, courgette en geraspte 30+ kaas.

Voor- en nadelen?
Anki Willemsen, voedingsdeskundige (gespecialiseerd in obesitas) en bedenker van de Lazyfitgirl Methode: “Nadelen zijn er niet, omdat je zelf kiest welke eetswitches bij jou passen. Hierdoor verbetert je eetpatroon langzaam en is er daarnaast genoeg ruimte voor je favoriete chips, chocolade of een wijntje.”

Voor wie is het (niet) geschikt?
Deze methode is voor iedereen geschikt. Ook als je niet hoeft af te vallen maar je je energieker wilt voelen. Dat komt doordat je blijvend je eetpatroon verbetert. In de online Transformatiecursus leer je meer over gezonde voeding. Lazyfitgirl.nl    

2. Glucosedieet

Dit belooft het:
Hoe stabieler je bloedsuiker is, hoe hoger de vetverbranding en hoe minder vetopslag. Na het eten van een suikerrijke snack ben je snel weer hongerig en krijg je vooral trek in zoetigheid. Sportdiëtist Neeke Smit legt uit hoe het werkt: “Die energiekicks en dips na een suikerrijke snack of maaltijd brengt je bloedsuikerspiegel uit balans. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, witbrood met zoet beleg, witte pasta met rode saus, koek, snoep… Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel razendsnel. Om die weer in balans te krijgen, maakt je lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de suiker in het bloed en in je cellen kan worden opgenomen en als brandstof wordt gebruikt. De bloedsuiker daalt door de insuline, maar de werking van insuline gaat bij snelwerkende suikers langer door dan de opname duurt. Het gevolg is dat je suikerspiegel te laag wordt en je flinke snaaitrek kunt krijgen en je meer calorieën tot je neemt. Daarom is een stabiele bloedsuiker goed nieuws voor de slanke lijn, omdat je dan minder cravings hebt en ook minder calorieën binnenkrijgt.”

Zo werkt het:
Bij het volgen van deze eetwijze houd je 3 richtlijnen aan:
Richtlijn 1: Pas de volgorde van wat je eet aan. Het advies is om te beginnen met groenten, dan pas eiwitten en vetten en als laatste een bron van zetmeel en suikers. Hierdoor worden de suikers minder snel opgenomen en blijft je bloedsuiker stabieler.
Richtlijn 2: Beweeg 10 minuten lang voor het eten.
Richtlijn 3: Combineer koolhydraten altijd met vetten of eiwitten én drink een theelepel azijn in een glas water. Dit zorgt ervoor dat de opname van zetmeel en suikers langzamer gaat.
Eet bijvoorbeeld eerst een (zoete) paprika of een paar wortels, dan yoghurt met noten en zaden (of vlees of vis) en tot slot een stuk fruit (of nagerecht). 

Voor- en nadelen?
Sportdiëtist Neeke Smit: “Een stabiele bloedsuiker kan helpen om gedurende de dag meer energie te hebben in plaats van energiedips en pieken na de maaltijd. Zo kom je lekker fit de dag door. En het advies om meer groenten te eten is natuurlijk altijd goed, omdat de meeste mensen te weinig groenten eten. Een ander pluspunt: er zijn geen verboden producten, het gaat alleen om de juiste volgorde van wat je eet. Dit is een kleine aanpassing die makkelijk vol te houden is. Maar verwacht geen wonderen: er spelen meer factoren een rol bij afvallen. Als je bijvoorbeeld te veel calorieën binnenkrijgt, zie je dat terug op de weegschaal. En sommige adviezen, zoals het azijngebruik, zijn onvoldoende bewezen. Dus wat mij betreft kun je die overslaan.”

Voor wie is het (niet) geschikt?
Meer groenten en volkorenproducten eten, is voor iedereen geschikt en kan ook interessant zijn voor mensen met diabetes. Doe dit dan wel in overleg met de huisarts of diëtist.    

3. Intermittent fasting (nog steeds een trend!)

Dit belooft het:
Je verliest kilo’s, krijgt een hogere vetverbranding en voelt meer verzadiging door een groot deel van de dag niet te eten en drinken, behalve water, (kruiden)thee en zwarte koffie.

Zo werkt het:
Intermittent fasting (IF), ook wel periodiek vasten genoemd, is geen dieet waarbij je specifieke voedingsproducten neemt of juist uitsluit. Het vertelt je namelijk niet wat je eet, maar wanneer! Bij IF wissel je periodes, waarbij je vast (dus niet eet), af met eetmomenten. Hierdoor krijg je vaak minder calorieën binnen dan bij een gebruikelijk eetpatroon met 5 à 6 eetmomenten per dag, met als gevolg dat je overtollige kilo’s kwijtraakt.
Er zijn verschillende vormen van IF. De bekendste is het 16-8 principe, waarbij je 16 uur niet eet en gedurende 8 uur wel mag eten.

Voor- en nadelen?
Je hoeft niet de hele dag te eten of daarmee bezig te zijn, wat tijd en energie scheelt. Bovendien geeft het houvast (en rust) dat je weet van wanneer tot wanneer je mag eten. Er zijn geen verboden voedingsmiddelen, dus je kunt gewoon blijven genieten van je favoriete ijs. Allemaal fijne voordelen. Maar het is een misverstand om te denken dat je in de periode dat je wél eet en drinkt, alles kunt nemen wat je maar op krijgt.
Sportdiëtist Neeke Smit: “Met intermittent fasting val je niet sneller af dan met welke andere methode dan ook. En er zijn nog onvoldoende bewijzen dat deze eetmethode je extra gezondheidsvoordelen oplevert. Bovendien is het even wennen om je aan de beperkte eettijden te houden. En deze eetwijze kan lastig zijn in situaties waarin er van je verwacht wordt dat je mee-eet. Ook sporten in een vastenperiode kan nadelig effect hebben op je prestaties, omdat je lichaam minder energie beschikbaar heeft zodat je voluit kunt trainen.”

Voor wie is het (niet) geschikt?
Neeke Smit: “Periodiek vasten is af te raden als je diabetes type 1 of 2 hebt, zwanger bent, ondergewicht hebt, jonger bent dan achttien jaar of in het verleden een eetstoornis hebt gehad. Maar als je minder met eten bezig wilt zijn, je energieker wilt voelen of geen grote ontbijter bent, dan is Intermittent Fasting (IF) misschien wel iets wat jij makkelijk kunt volhouden. Want het beste gezonde eetpatroon is nog altijd datgene wat je goed kunt blijven volhouden.”    

4. Intuïtief eten

Dit belooft het:
Een positieve, ontspannen relatie met eten. Diëtist Astrid Bobeldijk: “Ik zie regelmatig mensen in mijn praktijk die jarenlang last hadden van emotie-eten en dat niet meer hebben zodra ze overstappen op intuïtief eten.” 

Zo werkt het:
Intuïtief eten bestaat uit een fysiek, emotioneel en mentaal deel. Het is geen afvalmethode, maar gewichtsverlies kan een gevolg zijn. Er zijn geen verboden producten. Je laat je lichaam bepalen wat, hoeveel en wanneer je eet en drinkt. Je kijkt dus niet op de klok wanneer het etenstijd is (externe signalen), maar je checkt je biologische klok (interne signalen). Als je goed incheckt bij je lichaam, kun je bijvoorbeeld merken dat je lijf blijer wordt van een volkoren boterham dan van een zak chips, waardoor het makkelijker is om gezonde keuzes te maken.

Stap 1: Wees bereid om te stoppen met diëten.
Stap 2: Word je (weer) bewust van de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam. Hoe? Houd een hongerdagboek bij en check elk uur bij jezelf in: in hoeverre heb ik trek, en hoe voelt dat in mijn lichaam?
Stap 3: Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming dat je alles mag eten en drinken wat en hoeveel je wilt. Dit is vaak een uitdaging als je veel restricties en overtuigingen hebt over eten. Verleg steeds je focus van je hoofd naar je lijf en probeer zoveel mogelijk de signalen van je lichaam te volgen. Bobeldijk: “De opdracht die ik vaak geef, is om één week dagelijks dezelfde soort en smaak chocola te eten (of een ander favoriet ‘verboden’ product). Eet dit met aandacht: wat proef je en wat doet het met je lichaam? Het effect van deze oefening is dat je na die week beseft dat het maar gewoon chocola is en niet zo lekker als je het in je hoofd had. De verboden stempel gaat eraf, waardoor het niet meer naar je roept als het in de kast ligt. Het geeft rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je je niet meer gaat overeten aan ‘verboden’ snacks, want morgen mag het weer.”

Voor- en nadelen?
Je ontzegt jezelf niets en eet (weer) zonder schuldgevoel. Dat is een voordeel. Maar dit is uitdagend als je een dieetverleden hebt (nadeel), vanwege alle oordelen over wat (on)gezond is.

Voor wie is het (niet) geschikt?
In basis is het voor iedereen geschikt. Maar… hoe meer eetregels en oordelen je over voeding, eten en de slanke lijn hebt), hoe groter de uitdaging is om dat los te laten en naar je lichaam te luisteren. Voor mensen met een actieve eetstoornis is het niet geschikt.

Tekst: Esmir van Wering
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.