4 verrassende oorzaken waarom je altijd zo moe bent
3 november 2020
Bij moeheid denk je al snel aan slaapgebrek, maar er kan ook iets heel anders aan de hand zijn. Ga deze vier redenen maar eens na.
1. Je drinkt te weinig
Aangezien je lijf voor meer dan de helft uit water bestaat, is voldoende drinken noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Niet alleen als je hebt gesport, maar ook als je bijvoorbeeld gewoon achter je bureau zit. Zelfs een klein tekort aan vocht kan al zorgen voor een moe gevoel. Een droge mond en dorst zijn voorbodes van uitdroging. Wacht daar niet op, maar drink liever de hele dag door kleine beetjes.
2. Je beweegt te weinig
Als je steeds moe bent, is bewegen waarschijnlijk het laatste wat je wilt. Maar juist door te weinig beweging voel je je alleen maar lamlendiger. Onderzoekers van de universiteit van Georgia zagen dat vermoeide volwassenen die een paar keer per week rustig gingen bewegen, zich na zes weken minder moe voelden. Beweging stimuleert je bloedsomloop, zodat zuurstof en voedingsstoffen je lichaamscellen beter bereiken. Resultaat? Meer energie. Hardlopen is niet nodig, gewoon wandelen doet al wonderen.
Lees ook: déze 5 dingen in huis maken je onbewust moe
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.
3. Je snoozet te veel
Ben jij ook zo dol op snoozen? De wekker gaat, maar je blijft nog even lekker liggen. Dat klinkt fi jn, maar je kunt er heel moe van worden. De kwaliteit van je slaap wordt er namelijk niet beter van als je vroeg in de ochtend steeds weer indut, waarschuwt slaapexpert dr. Hans Hamburger. Je slaapt ’s ochtends niet diep meer (de slaap die nodig is om met een uitgerust gevoel wakker te worden), maar belandt steeds opnieuw in een lichte sluimerslaap. Uitgeruster en fitter word je daar niet van, eerder slapper en slaperiger. Bovendien is wakker worden een proces dat nauwkeurig wordt geregeld door de aanmaak van allerlei stofjes in je lichaam. Dit proces wordt verstoord als je steeds opnieuw wakker moet worden. Doe jezelf dus een plezier, zet je wekker een half uurtje later en sta dan wel meteen op!
4. Je kijkt te vaak op Facebook of Instagram
Overdag energie, ’s nachts rust. Dit dag-nachtritme verzorgt je lichaam door de aanmaak van allerlei stofjes. Die aanmaak kan verstoord raken als je tot laat in de avond naar je computer- of telefoonscherm staart. Het blauwe licht in beeldschermen houdt je hersenen wakker en verhindert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. ’s Avonds geen beeldschermen meer is het beste. Lastig? Zet dan in elk geval je smartphone op nachtmodus.