5 dingen die je niet wist over borstkanker bij mannen
11 november 2020
Het klinkt als een typische vrouwenziekte, maar dat is het niet. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen.
1. Dat het bij 1 op de 150 mannen voorkomt
Per jaar krijgen zo’n honderd mannen te horen dat ze borstkanker hebben, dat is 1 op de 150. Bij vrouwen is het 1 op de 7. Mannen zijn ook vaak wat ouder – gemiddeld 68 jaar – als bij hen borstkanker wordt vastgesteld. Vrouwen zijn gemiddeld 61 jaar. De meeste mannen met borstkanker vallen in de leeftijdscategorie 60 tot 84 jaar, bij vrouwen is dat tussen de 50 en 70.
2. Dat het anders is dan bij vrouwen
Mannen hebben minder klierweefsel in hun borst, daardoor ontstaat borstkanker bij hen bijna altijd in de melkgangen. Die zitten bij mannen achter de tepel, wat betekent dat de ziekte meestal in de buurt van de tepel begint. Nog een verschil: bij mannen gaat het in 10% van de gevallen om erfelijke aanleg, bij vrouwen is dit 5%. Verder is een borstsparende operatie bij mannen minder vaak mogelijk dan bij vrouwen, vanwege de beperkte hoeveelheid borstweefsel.
3. Dat mannen het vaak pas later ontdekken
Mannen denken niet meteen aan borstkanker. Daardoor wordt de ziekte vaak in een later stadium ontdekt dan bij vrouwen, waardoor de vooruitzichten slechter zijn. De tumor is bijvoorbeeld al flink gegroeid of zelfs uitgezaaid. Uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht blijkt dat 40% van de mannen met borstkanker niet eens wist dat de ziekte ook bij mannen kan voorkomen.
4. Dat je hierop moet letten
Behalve een knobbeltje naast of achter de tepel zijn dit ook signalen voor je man:
• Deukjes of kuiltjes in de huid van de borst.
• Afscheiding uit de tepel of veranderingen aan de tepel (schilfertjes, roodheid, een gezwollen of ingetrokken tepel).
• Een wondje op de borst dat niet geneest.
5. Dat er een speciale site over bestaat
Om mannen én hun omgeving duidelijk te maken dat het iedereen kan treffen, hebben het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht samen met Pink Ribbon www.mannenmetborstkanker.nl gemaakt.