hoofdpijn migraine

5 dingen die over hoofdpijn worden gezegd, maar helemaal niet waar zijn

Je kunt hoofdpijn voorkomen door gezonder te eten. En stress is een echte hoofdpijntrigger. Onzin, stelt neuroloog Hans Carpay. En volgens hem zijn er zo nog meer dingen die over hoofdpijn worden gezegd, maar niet (helemaal) kloppen.

1. Hoofdpijn is een typische vrouwenkwaal

Hans Carpay: “Dit is niet helemaal waar. Hoewel vrouwen door hormonale schommelingen over het algemeen vaker last krijgen van spanningshoofdpijn en migraine, komt clusterhoofdpijn juist weer meer bij mannen voor.”

2. Migraine is hoofdpijn

Hoofdpijn is niet altijd migraine, verre van: migraine is een hersenziekte. “Hoofdpijn is een belangrijk onderdeel van migraine, maar bij een aanval komt zoveel meer kijken”, aldus Carpay. “Van misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid tot niet goed kunnen zien en zelfs tijdelijk halfzijdig verlamd raken.”

3. Hoofdpijn kun je voorkomen

Minder chocolade eten, koffie laten staan en je niet zo opwinden: het internet staat vol met tips om hoofdpijn te voorkomen. Toch zijn deze volgens Hans Carpay vooral gebaseerd op gebakken lucht. “Alle wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat leefstijlproblemen niet of nauwelijks de oorzaak van hoofdpijn zijn”, legt hij uit. Volgens de neuroloog moet je de boel omdraaien. Voorafgaand aan een migraineaanval kun je bijvoorbeeld waarschuwingssignalen krijgen. Zo kun je ineens meer trek hebben in chocolade, maar dit betekent niet dat chocolade ook de oorzaak is van migraine. “Migraine komt vooral door genetische aanleg.”

4. Stress geeft hoofdpijn

Niets van waar, zegt Carpay. “Een psycholoog kan hoofdpijn niet genezen en als je hoofdpijn hebt, wil dat niet zeggen dat je gestrest bent. Ik ben een oudere dokter die nog op de universiteit leerde dat je van stress een maagzweer kon krijgen. En zo zit de geneeskunde vol met fabels over stress die vooral wijzen op ons gebrek aan kennis over de oorzaak van lichamelijke klachten.”

5. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning

Door de naam is het niet zo gek dat mensen deze link leggen, toch klopt het niet. Hans Carpay: “Het wekt de suggestie dat deze hoofdpijn door psychische spanning wordt veroorzaakt, terwijl daar geen enkel bewijs voor is. Spanningshoofdpijn wordt vaak als een strakgespannen band om het hoofd gevoeld. Daarop slaat het woord ‘spanning’.” Maar ook voor het idee dat deze vorm van hoofdpijn komt door pijnlijk gespannen spieren rondom het hoofd, is volgens Carpay geen wetenschappelijk bewijs. “Wat dan wel de trigger van spanningshoofdpijn is? Dat weten we niet.”

Lees ook: last van hoofdpijn? Dit zijn 5 onverwachte oorzaken

Meer Hans Carpay

Hans Carpay werkt sinds 1997 als neuroloog in ziekenhuis Tergooi (regio Gooi- en Vechtstreek) en is gespecialiseerd in de behandeling van migraine. In zijn boek Migraine is geen hoofdpijn wil hij mensen die met de ziekte te maken hebben meer inzichten geven. “Om migraine kleiner te krijgen en om te laten zien hoe moeilijk het is om ermee te leven.”

Advies van de neuroloog

Hans Carpay: “De meeste lichte hoofdpijn gaat vanzelf over en soms helpt een gewone pijnstiller van de drogist. Verpest hoofdpijn regelmatig je dag? Ga dan naar je huisarts. Die kan medicijnen bij migraine en clusterhoofdpijn voorschrijven.”

Verschillende soorten hoofdpijn

Spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn zijn de meest voorkomende primaire (zonder aantoonbare neurologische afwijking) hoofdpijnen. Zó herken je ze.

• Spanningshoofdpijn. Voelt als een drukkende, knellende pijn: alsof je een strakke band om je hoofd draagt. Kenmerkend voor spanningshoofdpijn is dat de hoofdpijn zich aan beide kanten van het hoofd bevindt. Paracetamol kan helpen om de pijn te verlichten.
• Migraine. Bij migraine heb je terugkerende aanvallen van flinke hoofdpijn die maximaal een paar dagen duren. De aanvallen nemen toe bij inspanning en kunnen gepaard gaan met een bonzend hoofd, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geluid en geur. Andere symptomen: pijn bij aanraking van je hoofd of haren, pijn in je nek, somberheid, angst en vermoeidheid. De huisarts kan medicijnen tegen migraine voorschijven.
• Clusterhoofdpijn. Extreem hevige pijn rondom één oog. Komt in aanvallen van 30 tot 120 minuten. Ook kun je bijverschijnselen krijgen, zoals een traanoog, gezwollen ooglid of verstopte neus. Heb je last van clusterhoofdpijn? Neem dan contact op met de huisarts.

Lees ook: geen medicijnen nodig: 7 natuurlijke oplossingen tegen hoofdpijn

Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images