9 feiten en fabels over blaasontsteking
22 november 2019
Krijg je eerder blaasontsteking als je vaak korte rokjes draagt? En helpt extra vitamine C? Dit zijn de belangrijkste fabels en feiten.
1. Door kou of het dragen van korte rokjes krijg je sneller een blaasontsteking.
Fabel. Het ontstaan van een blaasontsteking heeft niets te maken met kou of korte rokjes: de aandoening wordt in verreweg de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën die eigenlijk thuishoren in je darmflora. Daar doen ze goed werk, maar komen ze onverhoopt in je blaas terecht, dan vermenigvuldigen ze zich in die warme, vochtige omgeving in een hoog tempo, met als gevolg een blaasontsteking.
2. Alleen vrouwen kunnen een blaasontsteking krijgen.
Fabel. Ook bij mannen kan een bacterie die normaal gesproken thuishoort in de darmen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en daar problemen veroorzaken. Wel is het zo dat vrouwen veel vaker last hebben van een blaasontsteking: de helft van alle vrouwen krijgt er minstens eens in haar leven mee te maken, 20% heeft zelfs een of meerdere keren per jaar een blaasontsteking. Waarom vrouwen vaker de klos zijn? Dat komt doordat de afstand tussen anus (waar darmbacteriën huizen) en plasbuis bij vrouwen veel korter is, en ook de plasbuis zelf is korter, waardoor bacteriën eerder in de blaas zijn. Mannen met een blaasontsteking worden vaker doorverwezen naar de uroloog, juist omdat de aandoening bij hun uitzonderlijker is.
3. Een vieze wc-bril kan de oorzaak zijn van blaasontsteking.
Fabel. Je kunt beter proberen toch ontspannen op die wc-bril te zitten dan er gespannen boven te hangen, want dan is er de kans dat je je blaas niet helemaal leeg plast. En dát is wel een risicofactor.
4. Na de overgang heb je meer kans op een blaasontsteking.
Feit. Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang (de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam neemt bijvoorbeeld sterk af) verandert het slijmvlies in je vagina van samenstelling: het wordt een stuk droger. Normaal gesproken vormt dit vaginale slijmvlies een goede barrière tegen bacteriën, maar is het eenmaal droger, dan laten eventuele boosdoeners zich niet meer zo makkelijk weerhouden. Overigens heb je ook tijdens je vruchtbaarste jaren (20-35 jaar) meer kans op een blaasontsteking. In deze periode is vooral seks een beruchte oorzaak: tijdens het vrijen kunnen bacteriën uit het vagina- en anusgebied via de plasbuis omhoog geduwd worden en zo in de blaas terechtkomen. Door direct na het vrijen te plassen, kun je helpen voorkomen dat ze je blaas bereiken.
5. Een blaasontsteking gaat altijd gepaard met een branderig gevoel en pijn bij het plassen.
Fabel. Het klopt dat veel vrouwen last hebben van deze klachten bij een blaasontsteking, maar dat hóeft niet zo te zijn. Ook als je constant aandrang voelt om te plassen, terwijl er steeds maar een paar druppels komen, of als je urine troebel van kleur is, kan dat een aanwijzing zijn voor een blaasontsteking. En als je plas ineens sterk ruikt, moet je ook op je hoede zijn. Misschien ligt het aan wat je hebt gegeten of gedronken, maar stinkende urine kan ook een symptoom van een blaasontsteking zijn. Andersom kun je ook blaasontstekingsachtige symptomen hebben zonder echte infectie. Als je structureel te weinig drinkt bijvoorbeeld; hierdoor is je urine erg geconcentreerd, wat je blaas prikkelt. Je hebt vaak aandrang en plassen kan branderig aanvoelen, zonder dat er een bacterie in het spel is.
6. Veel drinken kan een beginnende blaasontsteking stoppen.
Feit. Als je, zodra je de eerste verschijnselen – zie hierboven – opmerkt, in korte tijd veel drinkt, heb je kans dat je de bacterie die de klachten veroorzaakt, ‘wegspoelt’ uit je blaas. Je moet dan een tot anderhalve liter drinken in een paar uur tijd. Het liefst water, maar iets anders is mag ook. Het gaat er vooral om dat je in korte tijd veel urine produceert waarmee je je blaas schoonspoelt. Volgens deskundigen zouden op deze manier tot 70% van alle blaasontstekingen ‘weggedronken’ kunnen worden. Voldoende drinken (minimaal anderhalve liter per dag) is sowieso slim om blaasontstekingen te voorkomen.
7. Probiotica kunnen helpen bij blaasontsteking.
Feit. In plaats van de veroorzaker te bestrijden met antibiotica, kun je ook próbiotica gebruiken; goede bacteriën die de vaginale flora versterken en het immuunsysteem helpen om de blaasontsteking te lijf gaan. Je kunt de probiotica gebruiken als je klachten hebt, maar ook als onderhoudsdosis om steeds terugkerende blaasontstekingen te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld Bacilac Femina-capsules, verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Urologen zijn blij dat ook probiotica kunnen helpen, want door veelvuldig ántibioticagebruik worden steeds meer bacteriën daar ongevoelig voor. Hierdoor kan het gebeuren dat je met een simpele blaasontsteking terechtkomt in het ziekenhuis, omdat alleen een infuus met een cocktail van verschillende antibiotica nog sterk genoeg is om de infectie te verhelpen.
8. Cranberry’s bevatten een stof die helpt tegen blaasontsteking.
Feit. Blaasontsteking wordt in veel gevallen veroorzaakt door de E-colibacterie, die zich met een soort haakjes vastklemt aan de blaaswand. Water spoelt soms niet voldoende. Cranberry’s werken als een soort klittenband en trekken de bacteriën los van de blaaswand. Het beste effect hebben cranberrytabletten; in combinatie met de stof D-mannose (verkrijgbaar in poedervorm of capsules) is de werking nog beter. Cranberrysap drinken is minder zinvol; je moet behoorlijk wat liters wegwerken om hetzelfde effect te bereiken.
9. Vitamine C helpt om blaasontsteking te voorkomen.
Fabel. Het klinkt misschien aannemelijk – vitamine C zou je urine zuurder maken en daarmee een onaangenaam klimaat scheppen voor mogelijke bacteriën –, maar wetenschappelijk is dit nooit aangetoond. Integendeel, er zijn onderzoekers die zeggen dat zuurdere urine juist éérder een blaasontsteking veroorzaakt. Wetenschappers van de Washington University in St. Louis ontdekten dit, en stellen dat een dieet waarmee je plas minder zuur wordt, mogelijk kan helpen om blaasontstekingen te voorkomen.
Tekst: Dominique Prins-König.
Lees ook: extra kilo’s en opvliegers? Dit doet de overgang nog meer met je