Déze 8 gevolgen van alcohol kende je misschien nog niet
7 december 2022
Met de feestdagen in het vooruitzicht slaan veel mensen de drank vast in huis om te kunnen proosten tijdens het kerstdiner en op het nieuwe jaar. Natuurlijk is het geen nieuws dat alcohol niet gezond is. Drie deskundigen leggen uit welke slechte gevolgen alcohol heeft op je lichaam.
En de kans is groot dat je deze gevolgen van alcohol nog niet allemaal kende.
Hoeveel alcohol is ‘geoorloofd’?
Om te beginnen is het goed om te weten hoeveel alcohol ‘geoorloofd’ is voor een mens. Volgens het Trimbos instituut drink je niet tot weinig als je maximaal één glas alcohol per dag drinkt. Wanneer je als vrouw 14 of als man 21 glazen per week drinkt ben je een overmatige drinker. Je bent een zware drinker als je één of meerdere keren per week minimaal vier (vrouwen) of zes glazen (mannen) alcohol op één dag drinkt. De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.
Toxicoloog Jan Tytgat, leverspecialist Hans van Vlierberghe en medisch socioloog Guido van Hal leggen bij HLN uit welke nadelige gevolgen alcohol heeft.
Te veel alcohol is dodelijk
De kans is groot dat je al wel wist dat je van een te grote hoeveelheid alcohol kunt overlijden. Maar het is goed om te weten welke hoeveelheid dodelijk is. Toxicoloog Tytgat legt uit dat de dodelijke concentratie alcohol in het bloed gemiddeld vier promille is. Dat komt neer op zo’n twintig bier, een fles whiskey of wodka achter elkaar opdrinken.
Een glaasje te veel of alcoholist?
Het is volgens Tytgat moeilijk om te zeggen wanneer iemand alcoholist is. “Er is geen zwart-witte lijn te trekken tussen iemand die weleens een glaasje te veel drinkt en een alcoholist”, legt hij uit. “Ook wie ‘slechts’ drie, vier glazen per dag drinkt, is écht ongezond bezig.” Leverspecialist Van Vlierberghe is het daarmee eens: Er is geen veilige ondergrens wat drinken betreft. Er zijn mensen die twee consumpties per dag drinken en die complicaties krijgen aan hun lever. Het ‘sociaal’ gebruik van alcohol kan al voldoende zijn om met verscheidene problemen te maken te krijgen.”
Effect op bloedvaten
Alcohol heeft effect op je bloedvaten. Wanneer je alcohol drinkt verwijden bloedvaten en als je chronisch te veel drinkt kan dat een roodachtig effect in je gezicht geven. “Hoe rood je gezicht er door alcohol gaat uitzien, is deels genetisch. Veel mensen met een alcoholverslaving zien er grauw en bleek uit”, vertelt Tytgat.
Lees ook: Déze 3 sterrenbeelden kunnen slecht tegen alcohol
Verliezen van IQ-punten
Hoewel alcohol in Nederland gedronken mag worden vanaf je achttiende, zijn je hersenen pas volgroeid rond je 23e à 24e levensjaar. Dat maakt alcohol nog schadelijker onder die leeftijd, omdat je brein nog in de groei is. Wie voor die leeftijd drinkt, verliest IQ-punten”, zegt Van Hal. “Dat betekent dat jongeren dus echt dommer worden door overmatig alcohol drinken.”
Alcohol bevat veel calorieën
Eén gram alcohol bevat volgens de deskundigen zeven kilocalorieën en die komen in je lichaam terecht. Bij mannen zie je het vaak terug in de buik en bij vrouwen in de dijen. “Veel alcohol gaat ook je hormoonbalans verstoren, en dat kan aanleiding geven tot overgewicht en zelfs obesitas, met tal van bijkomende problemen als mogelijk gevolg.”
Problemen met organen en aandoeningen
We weten dat de lever vooral veel lijdt onder alcoholgebruik, maar wist je dat te veel alcohol ook kan zorgen voor problemen met de alvleesklier en nieren en dat het kan zorgen voor hartspierverslapping en chronische diarree? Verder verhoogt het drinken ook het risico op kanker. Ook benoemen de deskundigen zenuwaandoeningen met tintelingen of gevoelloosheid en impotentie als gevolgen van alcoholgebruik.
Stress
“Mensen die alcohol gebruiken, maken chronisch te veel van het stresshormoon cortisol aan. Daardoor krijg je een gezwollen effect in het gezicht en het lichaam”, zegt leverspecialist Van Vlierberghe.
Nadelig effect op de hersenen
We benoemden al dat alcohol slecht is voor de hersenen van jongeren, maar ook voor ouderen blijft alcohol schadelijk voor het brein. “Echte alcoholverslaafden lijden op den duur aan hersenaandoeningen, men noemt dat het Korsakov-syndroom. Ze krijgen zwarte gaten in het geheugen, worden paranoïde en wantrouwend, de hele persoonlijkheid verandert”, legt Tygat uit.
Succesvol minderen of stoppen met alcohol
Denk je nu na het lezen van dit artikel: ik zou wel wat borreltjes per dag of week willen overslaan? Lees dan eens: Succesvol minderen of stoppen met alcohol van Michael Niclaus. Zo leer je al snel op een andere manier naar alcohol te kijken. Het boek doet je nadenken over je drinkgedrag, doorprikt diverse mythes over alcohol en helpt je om minder of niet meer te drinken. Wil je meer informatie over dit boek, klik op onderstaande button.
Bron: Metro
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.