Placeholder

Balans vinden met mindfulness

We willen allemaal zelfbewust leven, maar in de hectiek van alledag is dat soms erg lastig. Helemaal als de feestdagen naderen. Mindfulness kan dan uitkomst bieden.

We willen allemaal zelfbewust leven, maar in de hectiek van alledag is dat soms erg lastig. Helemaal als de feestdagen naderen. Mindfulness kan dan uitkomst bieden.

"Mindfulness is een levenshouding met aandacht voor het hier en nu. Iedereen kan het leren", aldus Gerbrand van Hout, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid. Hij legt uit hoe je baat kunt hebben bij deze aandachttraining waarmee je in balans blijft.

Meer vertrouwd met lichaam en geest
Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme. Bij deze aandachttraining worden Oosterse meditatie- en yogatechnieken gecombineerd met de moderne westerse psychologie. Mindfulness leert mensen bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan, te leven met aandacht en minder te oordelen. Gerbrand van Hout (Fonds Psychische Gezondheid): “Mensen die zich met mindfulness bezighouden raken meer vertrouwd met wat zich in hun lichaam en geest afspeelt en oordelen minder hard over hun eigen gedachten en gevoelens. Om deze redenen wordt mindfulness steeds vaker ingezet, bijvoorbeeld als onderdeel van de behandeling van mensen met psychische problemen”.

Goed tegen piekeren
Mindfulness werd eind jaren ‘70 voor het eerst toegepast als oefenprogramma voor patiënten met chronische medische klachten zoals pijn en kanker. Inmiddels wordt deze training gegeven aan mensen met uiteenlopende psychische en lichamelijke klachten. Van Hout: “Bij mensen met terugkerende depressies is mindfulness bewezen effectief. Zij leren de eerste signalen van een nieuwe depressie herkennen. Door hier bewust bij stil te staan, accepteren zij de depressie meer. Een terugval kan hier zelfs mee voorkómen worden. Ook mensen met bijvoorbeeld stressklachten hebben baat bij mindfulnesstraining. Maar ook mensen zónder psychische problemen kunnen baat hebben bij aandachttraining. Zij leren in balans te blijven, waardoor stressklachten minder kans krijgen.”

Meer informatie
Mindfulnesstrainingen bestaan meestal uit 8 tot 12 behandelsessies.Veel ggz-instellingen in Nederland bieden trainingen aan en sommige psychologen zijn ook gespecialiseerd in mindfulness.

Ga voor meer info naar www.psychischegezondheid.nl/mindfulness. Je kunt hier niet alleen oefeningen en tips lezen, maar ook testen hoe mindful je bent.