Goed om te weten: dít is het beste tijdstip voor het avondeten
13 oktober 2022
Hoe laat we avondeten verschilt natuurlijk per persoon. De een schuift het liefst om vijf uur al aan, terwijl de ander zijn bord met eten het liefst zo laat mogelijk naar binnen werkt. Maar wat is eigenlijk het beste tijdstip om te eten?
Volgens een nieuwe studie van Harvard Medical School in Brigham blijkt dat vroeg avondeten goed is voor je gewicht.
Overgewicht
In Nederland zijn we het over het algemeen wel gewend om vroeg te eten. Maar in Spanje wordt het eten bijvoorbeeld pas rond 21.00 uur op tafel gezet. De meeste mensen eten rond 18.30 uur, maar naar het ideale tijdstip was tot voor kort nog weinig onderzoek gedaan. Wel blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) dat zes op de tien Europeanen overgewicht hebben. En dat leidt natuurlijk tot ziektes zoals kanker, diabetes en andere aandoeningen.
Op zoek naar een verklaring
Volgens de onderzoekers van Harvard blijkt nu dat het tijdstip waarop je eet, het risico op aandoeningen kan verminderen. “Eerder onderzoek toonde al dat laat eten geassocieerd wordt met een verhoogd risico op obesitas en met minder succes bij het afvallen”, zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar geneeskunde Frank Scheer. We wilden verklaren waarom laat eten dat risico precies verhoogt.”Het onderzoek
Om die verklaring te vinden deden Scheer en zijn team een experiment met zestien patiënten met een hoog BMI. Deze groep werd opgesplitst in twee groepen: een groep die een strikt schema kreeg met maaltijden die ze in de vroege vooravond mochten eten, bijvoorbeeld om 17.00 uur. En een groep die dezelfde maaltijden kreeg, maar pas vier uur later. In de laatste twee weken kregen de groepen ook slaap- en waakschema’s en moesten ze strikte diëten volgen.Hongerhormonen en vetverbranding
En wat blijkt: vier uur later eten maakt een groot verschil voor ons hongerniveau, het verbranden van calorieën na de maaltijd en de manier waarop vet wordt opgeslagen. Dat heeft te maken met de hongerhormonen leptine en ghreline. Leptine zorgt voor een verzadigd gevoel en het niveau van dat hormoon daalde sneller bij de mensen die later aten. Makkelijker gezegd: hoe later je eet, hoe sneller je weer honger krijgt en hoe sneller je naar snacks grijpt.Daarnaast verbrand je sneller calorieën wanneer je vroeg je avondeten eet. Bij de personen die later op de avond eten, verbrandt hun vet langzamer en ligt hun vetpercentage hoger. Het tijdstip waarop we eten heeft dus invloed op onze vetverbranding en onze hongerhormonen.
Bron: AD
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.