kleur van vaginale afscheiding

Van wit tot bruin: dit betekent de kleur van vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is heel normaal. Maar wat als de kleur, volgens jou, afwijkt? En waarom zit er überhaupt zo veel verschil tussen? Vriendin zet de antwoorden op die vragen op een rij.

Wat is vaginale afscheiding?

Als vrouw heb je vaginale afscheiding. Daar is niets raars aan. Je vagina scheidt vocht (afscheiding) af om gezond en schoon te blijven. Normale afscheiding heeft meestal een heldere of witte kleur. Maar het kan ook een andere kleur hebben, zoals geel, groen en bruin. Ook verandert je afscheiding vaak gedurende de maand. De veranderingen in vaginale afscheiding laten zien wanneer het tijd is voor je eisprong, bijvoorbeeld.

Lees ook: Vaginale afscheiding: dit zegt het over je gezondheid

Is mijn afscheiding normaal?

Grote kans dat je je weleens hebt afgevraagd of jouw afscheiding normaal is. Die vraag is niet direct via het internet te beantwoorden. Wel kun je hieronder de betekenis van de verschillende soorten afscheiding ontdekken.

Witte afscheiding

Afhankelijk van waar je bent in je cyclus, kan witte afscheiding er als volgt uitzien:

  • Transparant of wit: net na je menstruatie
  • Dik en wit: in aanloop naar je eisprong
  • Ondoorzichtig en romig: na je ovulatie en voor je volgende menstruatie

Normaal gesproken is witte afscheiding een teken dat alles goed gaat. Ook als de textuur en kleur gedurende je cyclus verandert. Let wel op als de vloeistof wit en klonterig wordt, zoals de textuur van hüttenkäse. Dat kan namelijk een teken zijn van een schimmelinfectie. Andere symptomen waarvoor je wil waken zijn jeuk, roodheid, zwelling, vaginale pijn, onderbuikpijn, pijn tijdens de seks en/of het plassen en een onaangename geur van je afscheiding.

Gele afscheiding

Je hoeft bij gele afscheiding niet direct bang te zijn dat je iets onder de leden hebt. De kleur varieert van lichtgeel tot donkergeel. Als je geen last hebt van symptomen, die hierboven beschreven zijn, en de vloeistof een lichte tint heeft, dan is er waarschijnlijk niks mis. Witte afscheiding kan in ondergoed wat gelig opdrogen. Als de kleur sterk is en je last hebt van symptomen, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om erachter te komen of je een infectie of soa hebt.

Transparante afscheiding

Heb je een natte, kleurloze plek in je ondergoed? Dan heb je waarschijnlijk te maken met transparante afscheiding. Dat kan kleurloos en waterig zijn, maar ook de textuur van eiwit hebben, bij gebrek aan een smakelijker voorbeeld. Zo lang de afscheiding transparant en geurloos is, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Door ovulatie, seksuele opwinding en/of beweging kan de hoeveelheid en textuur van de transparante afscheiding afwijken. Zo lang je geen klachten of symptomen hebt, betekent dit het goed gaat met jouw flora en fauna.

Lees ook: Dit zijn de meest gegoogelde vragen over de vagina (mét antwoorden)

Bruine afscheiding

Niet schrikken als je bruine, roodbruine of zwartbruine afscheiding in je ondergoed ziet vlak voor, tijdens of na je menstruatie. Het is bloed dat de tijd heeft gehad om bruin te kleuren voordat het van je lichaam scheidde. Heb je bruine afscheiding tussen je menstruaties in, of in plaats van je menstruatie? Dan kan het duiden op een probleem met je baarmoeder of baarmoederhals. Het is dan verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Ook als de bruine afscheiding vies ruikt, als je pijn hebt bij het plassen en bij andere eerdergenoemde klachten kun je beter aan de bel trekken.

Roze afscheiding

Heeft je afscheiding een roze kleur of roze vlekjes? Dan bestaat de kans dat het afscheiding is dat gemengd is met een beetje bloed. Dat gebeurt vaak aan het begin of juist aan het einde van je menstruatie. Ook kun je roze afscheiding hebben als je net van anticonceptiemiddel bent gewisseld. Tot slot kan er ‘spotting’ optreden tijdens je ovulatie. Bloed je tussen menstruaties door? Dan kan dat op een probleem duiden. Neem daarvoor contact op met je huisarts.

Groene afscheiding

Dat je afscheiding groen kleurt is iets waar je misschien van schrikt. Ook omdat de textuur vaak anders is: dikker of juist dunner, meer textuur of juist schuimend. Het is geen reden om in paniek te raken, maar wel een teken dat je het moet laten onderzoeken. Vaak duidt groene afscheiding op een infectie veroorzaakt door bacteriële vaginose. Denk bijvoorbeeld aan een soa of schimmelinfectie. De geur kun je omschrijven als vissig en de kans is groot dat je klachten ervaart als branden, pijn en jeuk tijdens het plassen, bloeden tussen je menstruaties en onderbuikpijn. Ga daarvoor naar de huisarts.

Grijze afscheiding

Is je afscheiding niet wit of geel, maar eerder grijswit of grijs van kleur? Is de textuur anders dan normaal, zoals dunner en wateriger of juist dikker? Dan is de afscheiding mogelijk anders door een verandering in de natuurlijke balans van de bacteriën in je vagina. Het kan een teken van bacteriële vaginose zijn. Zeker als de geur sterk is en naar vis ruikt en de sterkte van de geur toeneemt tijdens je menstruatie of na seks. Er is niet één antwoord te geven op waarom dit voorkomt. Het kan getriggerd worden door seks, een nieuwe seksuele partner, een spiraaltje, geparfumeerde producten die je in of rondom je vagina gebruikt en roken. Het is hoe dan ook slim om naar de huisarts te gaan met je klachten en het te laten behandelen.

Lees ook: Zó hoor je je vagina (niet!) te wassen

Klachten

Volgens het Isala Ziekenhuis gaan van elke duizend vrouwen er ieder jaar vijftig naar de huisarts met klachten rond vaginale afscheiding. Het kan zijn dat je kampt met gezondheidsklachten die de geur, kleur of textuur van de afscheiding veranderen. Bij twijfel en zorgen kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Vriendin’s tip

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in Ook leuke meisjes worden vijftig zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Flo
Foto: Getty Images

Maaike de Vries, Manon Kerkhof