Sterke vaginageur na je menstruatie? Dit is wat het betekent
18 oktober 2023
Veel vrouwen zijn zich bewust van hun vaginageur. Sommigen voelen zich er zelfs onzeker door, zeker als ze een sterke geur ruiken na hun menstruatie. Geen zorgen, dat betekent het volgende.
Sterke vaginageur na menstruatie
Een vagina ruikt nu eenmaal een beetje. En nee, het hoort nu eenmaal niet naar je favoriete wasmiddel te ruiken. Als je goed voor je vagina zorgt, maar toch een sterke vaginageur ruikt na je menstruatie – zuur bijvoorbeeld, of metaalachtig-, dan kan dat op het volgende duiden.
Achtergebleven bloed
Nadat je menstruatie voorbij is, hoop je er waarschijnlijk op dat de sterke vaginageur afneemt. Dat dit niet (direct) gebeurt, kan onder andere komen door achtergebleven bloed. Zeker als je een metaalachtige geur ruikt en bruine afscheiding hebt. Dat duidt op het ijzer in je menstruatiebloed. Je lichaam ruimt het als het ware op door het achtergebleven (oud) bloed en weefsel af te scheiden.
Bacteriën
Een andere mogelijke optie is dat bacteriën zich na je menstruatie vermenigvuldigen. Je vagina heeft een lage (ook wel zure) pH nodig om gezond te blijven. Menstruatiebloed heeft een hoge (basische) pH, waardoor sommige bacteriën zich vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat er tijdelijk een sterke geur en/of afscheiding.
Dit kan trouwens ook voorkomen vlak voor je menstruatie. Dat heeft dan te maken met hormonale veranderingen en meer vochtigheid bij je vagina.
Tampon
Hoe je tampons gebruikt heeft ook invloed op de geur van je vagina. Verwissel tampons het liefst iedere vier uur om te voorkomen dat bloed en afscheiding ophopen op de tampon en daardoor bacteriën vermenigvuldigen. Dat leidt vervolgens tot een onaangename geur. Daarnaast is het ongezond voor de vagina om een tampon te lang te laten zitten. Het vergroot het risico op infecties alleen maar. Houd daarom maximaal 8 uur aan voor één tampon.
Infecties kunnen ook leiden tot afscheiding met een sterke geur. Ruik je een sterke visgeur, of juist een zure/gistachtige geur? En ervaar je jeuk, branderigheid en pijn (tijdens het vrijen)? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Je hebt dan mogelijk een bacteriële of schimmelinfectie.
Wat te doen
Merk je een sterkere vaginageur op, maar ervaar je geen klachten die bij een infectie horen? Geef je lichaam dan even de tijd om de flora weer op orde te krijgen. Ga niet aan de slag met (agressieve) middeltjes waarmee je je vagina en vulva wast. Lees hier hoe je je vagina op een veilige manier kunt wassen zonder de pH-waarde te verstoren.
Vriendin’s favoriet
De bestseller De Cyclus Strategie van Maisie Hill leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
De cyclus strategie
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Well and good
Foto: Getty Images