Van diarree tot harde poep: wat zegt jouw ontlasting over jou?

Van diarree tot harde poep: wat zegt jouw ontlasting over jou?

Ontlasting, kak, schijt en stront, er zijn verschillende, soms nogal onsmakelijke, benamingen om poep te omschrijven. In het kader van laten we dit onderwerp normaliseren: wat betekenen de verschillende soorten ontlasting waarmee je gedurende je leven te maken krijgt?

Verschillende soorten poep

Misschien poep je dagelijks, of twee keer per dag. Misschien doe je een paar keer per week een ‘nummer twee’. Poepen doen we allemaal, maar we durven het niet altijd bespreekbaar te maken. Vooral niet als je te maken hebt met verschillende soorten ontlasting. Mocht je daarom Dokter Google hebben geraadpleegd, ontdek je hier wat jouw stoelgang je mogelijk duidelijk probeert te maken.

Mogelijk, ja: Vriendin is geen medisch expert. Mocht je veel last hebben van je stoelgang of iets eigenaardigs opmerken, dan is het verstandig om het met de huisarts te bespreken.

Lees ook: Alwéér naar de wc? 6 redenen waarom je vaak moet poepen

Normale ontlasting

Wat is dan normale ontlasting? Dat is een zachte, goed gevormde drol waarbij je geen slijm of bloed ziet. Bij goed hydrateren en een vezelrijk eetpatroon heb je normale ontlasting.

Harde ontlasting

Soms moet je hard persen tijdens het poepen. Als je jezelf dan vervloekt dat je te weinig water hebt gedronken of te weinig vezels eet, kan dat kloppen. Harde, droge ontlasting kan wijzen op uitdroging of een gebrek aan vezels in je eten. Het kan ook een teken zijn van het prikkelbaredarmsyndroom (IBS).

Diarree

Je hoeft niet in de tropen te zijn om diarree te krijgen, al heb je er in dat soort warme gebieden waarschijnlijk wel sneller last van. Dunne, waterige ontlasting wordt meestal veroorzaakt door infecties, voedselvergiftiging, stress en/of bepaalde medicijnen. Let wel op met diarree, het kan namelijk leiden tot uitdroging.

Zwarte ontlasting

Pas op met zwarte poep, want het kan duiden op interne bloedingen, meestal in het bovenste spijsverteringskanaal. Het kan ook worden veroorzaakt door het innemen van ijzersupplementen of bepaalde medicijnen. Lees de bijsluiter om erachter te komen of dat bij jou mogelijk het geval is.

Rode ontlasting

Ook bij rode poep wil je waakzaam zijn. Rode ontlasting is een teken van bloeding in het onderste spijsverteringskanaal. Dit gebeurt door aambeien, anale fissuren of andere aandoeningen.

Groene ontlasting

Bij groene poep denk je misschien eerder aan een hond of een baby, maar het komt ook bij volwassen mensen voor. Groene ontlasting wordt veroorzaakt door een snelle doorgang van ontlasting door de darmen. Je poep kan ook groen kleuren na het eten van groene bladgroenten.

Gele ontlasting

Kleurt je poep geel? Dan heb je waarschijnlijk te veel vet gegeten. Ook kan het wijzen op een probleem met de spijsvertering, zoals een galblaasaandoening.

Witte ontlasting

Witte of kleiachtige ontlasting duidt op een probleem met de galwegen of een verstopping van de galstroom.

Lees ook: Naomi heeft prikkelbaredarmsyndroom en tiktokt hier open over

Droge poep of kleine keutels

Is je poep droog en/of zijn het kleine, harde keutels? Dan heeft de ontlasting waarschijnlijk te lang in de darm gezeten. Omdat de dikke darm vocht onttrekt aan ontlasting, droogt poep uit. Dit gebeurt sneller als je weinig beweegt, weinig drinkt en onvoldoende vezels binnenkrijgt.

Slijmerige poep

Poep hoort een slijmerige structuur te hebben. Je darm is mogelijk geïrriteerd als je poep meer slijm dan normaal bevat.

Poep met stukjes

Je lichaam doet hard z’n best om je eten te verteren, al lukt het niet altijd met alle voeding die je eet. Daarom kan ontlasting stukjes bevatten. Maak je geen zorgen, dat is dus waarschijnlijk onverteerd eten, zoals pitten of zaden.

Vriendin’s favoriet

Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten. Dit boek bespreekt praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Flinndal
Foto: Getty Images