Last van een bijholteontsteking? Dit kun je ertegen doen
9 oktober 2023
Vooral in de wintermaanden ligt een verkoudheid op de loer. Een normale verkoudheid is al erg vervelend, maar in sommige gevallen komen er extra klachten bij kijken, zoals pijn in het gezicht. Waarschijnlijk heb je dan last van een bijholteontsteking.
We leggen je uit wat je hierover moet weten en wat je ertegen kunt doen.
Wat is een bijholteontsteking?
De bijholten zijn kleine holtes in je schedel. Links en rechts van je neus zit de neusbijholte. in het bot van de bovenkaak zit de kaakholte en in het voorhoofd zit de voorhoofdsholte. Door een kleine opening staan alle bijholten in verbinding met de neus-keelholte. Alle bijholten bevatten slijmvlies en wanneer je verkouden bent, raakt dit slijmvlies ontstoken. Hierdoor zwelt het slijmvlies op en produceert je lichaam veel slijm. De combinatie van de zwelling en het snot kan ervoor zorgen dat de opening tussen de bijholten en de neus-keelholte dicht gaat zitten. Het snot wordt dik en kan er bijna niet uitlopen. Hierdoor raken de bijholten verstopt, waardoor je vervelende klachten krijgt.
Hoe herken je een bijholteontsteking?
Vaak begint een bijholteontsteking met een normale verkoudheid: je hebt een loopneus of verstopte neus en moet veel niezen. Het snot kan er waterig, geel of groen uitzien en het bevat soms bloedsporen. Wanneer je daar klachten bij krijgt, dan heb je waarschijnlijk een bijholteontsteking. Hierbij heb je last van de volgende symptomen:
- Pijn of een drukkend gevoel in de bovenkaak, het gezicht of het voorhoofd
- Je ruikt minder
- De wortels van de boventanden en kiezen doen pijn
- Kauwen en bukken maakt de pijn erger of wekt pijn op
- De ontsteking zit vaak aan één kant
- De wang kan soms opzwellen
- Je kan koorts hebben
Lees ook: Verkouden? Déze voedingsmiddelen kun je het beste eten
Wat kun je ertegen doen?
Hoe vervelend een bijholteontsteking ook is, vaak duurt het gelukkig niet erg lang. Volgens Thuisarts.nl gaan de meeste bijholteontstekingen binnen één tot drie weken over. Daarbij zijn medicijnen of antibiotica bijna nooit nodig. Wat kan helpen is het gebruik van neusspray of druppels met xylometazoline. Dit middeltje laat het gezwollen slijmvlies wat slinken. Let wel op dat je deze spray niet langer dan een week gebruikt. Verder kan stomen of het gebruik van een zoutoplossing wat verlichting geven. Helaas zorgt dit er niet voor dat de bijholteontsteking sneller geneest. Soms is het wel nodig om antibiotica te slikken. Heb je veel last van de ontsteking of gaat het niet vanzelf over? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.
Bron: Thuisarts.nl, Apotheek.nl
Foto: Getty Images