Heb je een blauwe moedervlek? Dit wil je erover weten
24 mei 2023
Moedervlekken zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak zijn ze bruin van kleur, dus bij het zien van een blauwe moedervlek kijk je vast raar op. Gelukkig is zo’n moedervlek meestal niet schadelijk. Dit wil je erover weten.
Wat is een blauwe moedervlek?
Een blauwe moedervlek wordt ook wel blue nevus genoemd. Deze blauw(grijs) kleurige moedervlek kun je tegenkomen op je huid en in de slijmvliezen. Ze ontstaan meestal op kinder- of op jongvolwassen leeftijd en iedereen kan ze hebben. Gelukkig zijn ze in de meeste gevallen goedaardig en hoef je je geen zorgen te maken. Ze ontstaan als melanine- (pigmentkorrels) producerende pigmentcellen zich plaatselijk in de lederhuid ophopen.
Hoe ziet een blauwe moedervlek eruit?
In de meeste gevallen is er maar één blauwe moedervlek op het lichaam te zien. Deze ziet eruit als een blauwe, blauwgrijze of blauwzwarte vlek of bultje en is niet groter dan 1 centimeter. Verder jeukt de moedervlek niet en doet hij ook geen pijn. Je vindt de blauwe moedervlekken vaak op de hand- of voetrug, maar de zeldzame gevallen die tussen de 1 en 3 centimeter kunnen zijn, komen vooral op de onderrug of billen voor. Let bij zo’n grote moedervlek extra goed op, want die hebben een grotere kans om kwaadaardig te worden.
Lees ook: Astrid had een uitgezaaide melanoom: ‘Immuuntherapie redde mijn leven’
Moet een blauwe moedervlek verwijderd worden?
Vaak is een blauwe moedervlek niet kwaadaardig en hoeven ze niet verwijderd te worden om medische redenen. Maar verandert de moedervlek of maak je je zorgen? Dan is het belangrijk om de plek te laten onderzoeken door de huisarts. Mocht de moedervlek kwaadaardig zijn, dan wordt hij operatief verwijderd. Als de blauwe moedervlek kleiner dan 1 centimeter en vlak is, kan hij ook met een pigmentlaser worden verwijderd.
Waar moet je op letten?
Het is altijd goed om (blauwe) moedervlekken in de gaten te houden. Hierbij is het vooral belangrijk om te letten op veranderingen. Wordt de moedervlek plots groter? Ziet hij er grilliger uit? En/of gaat hij bloeden of zweren? Neem dan contact op met je huisarts om het te laten onderzoeken.
Bron: Huidarts.com
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.