Buikklachten op vakantie: zó voorkom je ze (en dit kun je ertegen doen)
12 juli 2023
Tijdens de vakantie leef je waarschijnlijk nét wat anders dan in het dagelijkse leven. Lees: je eet anders en hebt een ander ritme. Vooral voor mensen met een gevoelige maag en/of darmen, spelen buikklachten regelmatig op tijdens de vakantie. Om te voorkomen dat deze klachten je reis verpesten, zetten we een aantal handige tips op een rij.
Buikklachten komen natuurlijk in verschillende vormen voorbij. Daarom bespreken we in dit artikel klachten door obstipatie, reizigersdiarree en brandend maagzuur.
Andere voeding
Vaak hebben buikklachten op vakantie te maken met het feit dat je anders eet dan je gewend bent. Je eet vaak niet alleen ander voedsel, maar eet daarnaast ook op andere tijdstippen. Verder speelt ook hygiëne soms een rol bij het krijgen van maag- en darmklachten op vakantie. Zorg ervoor dat je verse maaltijden eet en vermijd maaltijden die niet goed verhit zijn. Houd er verder ook rekening mee dat je voldoende vezels binnenkrijgt, want ook dat kan er tijdens een vakantie bij inschieten.
Obstipatie (verstopping)
Veel reizigers krijgen op vakantie last van obstipatie. Hierbij zijn de darmen verstopt, doordat je bijvoorbeeld onvoldoende vezels eet of moeite hebt om naar een ‘onbekend’ toilet te gaan. Om obstipatie tegen te gaan is het dus belangrijk om veel volkorenproducten te eten, zoals zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Vergeet daarnaast ook niet om genoeg te drinken. Neem verder ook de tijd om naar het toilet te gaan en beweeg voldoende.
Helpen al deze tips niet en blijf je last hebben van obstipatie? Dan kun je een middel tegen verstopping gebruiken. Neem contact op met je huisarts en overleg welk middel je het beste kunt gebruiken.
Lees ook: Déze voedingsmiddelen kun je het beste vermijden als je last hebt van buikpijn
Reizigersdiarree
Helaas kan het tegenovergestelde ook aan de hand zijn: in plaats van een verstopping heb je juist last van diarree. Ook hierbij speelt voeding een rol en ook het drinkwater is in het buitenland vaak anders dan in Nederland. Door besmet voedsel te eten of besmet water te drinken kun je last krijgen van reizigersdiarree. In de meeste gevallen gaat dit binnen drie tot vijf dagen vanzelf over. Maar het is wel belangrijk om extra op te letten dat je niet uitdroogt. Om dat te voorkomen moet je goed blijven drinken en kun je eventueel ORS (orale rehydratie zouten) wateroplosbare poeders innemen. Je kan ook loperamide gebruiken. Dit middel remt de darmbeweging namelijk. Lees voor gebruik wel eerst goed de bijsluiter en raadpleeg een arts als de diarree niet overgaat.
Brandend maagzuur
Op vakantie gaan veel mensen vaker uit eten, eten ze meer dan ze gewend zijn en leven ze ongezonder door meer te roken of te drinken. Dit alles kan zorgen voor brandend maagzuur. Brandend maagzuur voelt aan als een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. Om dit te voorkomen is het slim om kleinere porties te eten en om minder vet binnen te krijgen. Beperk ook het drinken van alcohol, koffie, vermijd roken, koolzuurhoudende dranken, het eten van kruidig eten, citrusvruchten en munt.
Heb je op vakantie vooral ‘s nachts last van de buikklachten? Dan kun je een kussen onder het matras leggen, waardoor het hoofdeinde iets hoger komt te liggen. Vermijd daarnaast ook voeding vlak voor het slapengaan. Door ongeveer drie uur tussen de laatste maaltijd en het slapen te houden, verklein je de kans op brandend maagzuur.
Bron: Service Apotheek, Thuisarts, Max Vandaag
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.