Hoe herken je huidkanker? Check je huid op deze plekjes
12 juni 2020
De zon is heerlijk, maar niet goed voor je huid. Huidkanker is in een vroeg stadium beter te behandelen. Het is daarom belangrijk om je huid regelmatig te checken.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen de diagnose huidkanker. Ieder jaar overlijden 900 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Huidkanker ontstaat vaak door teveel blootstelling aan UV-straling. Smeer je dus altijd in met een hoge beschermingsfactor en vermijd de felle zon.
Hier moet je op letten
Naast insmeren, is het belangrijk om je huid in de gaten te houden. Bij het checken van je huid is het belangrijk om te letten op het ontstaan en veranderen van plekjes. Niet elke verandering van een vlekje is meteen verdacht. Wel is het aan te raden om langs de huisarts te gaan als een vlekje groter, grilliger, donkerder van kleur of dikker wordt. Ook plekjes die snel bloeden, kun je beter even aan je huisarts laten zien.
Lees ook: Dit zijn de meest gehoorde fabels over je huid in de zon
De ABCDE-regel
De ABCDE-regel is een goede manier om de moedervlekken op je huid te checken.
Asymmetry: de moedervlek is niet rond maar Asymmetrisch
Border: de rand van de moedervlek is grillig
Colour: de moedervlek bestaat uit meerdere kleurtinten
Diameter: de diameter van de moedervlek is groter dan een halve centimeter
Evolving: de moedervlek verandert van vorm en/of kleur, jeukt of bloedt
Onderstaande afbeelding van Stichting Melanoom kan ook helpen om verdachte plekjes te herkennen.
Check het regelmatig
Het is belangrijk om je huid regelmatig te controleren op verdachte plekjes. Zet elke twee maanden een wekkertje in je telefoon en check je huid. Ook kun je voor jezelf een vast moment afspreken om je huid te checken, bijvoorbeeld na je vaste bezoek aan de tandarts of kapper.
Lees ook: Zo herken je borstkanker: ‘Alleen voelen is niet genoeg’
Bron: Huidfonds. Foto: Shutterstock