Cholesterolremmers slikken als preventiemiddel?
26 februari 2015
Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week meer over de voorgeschreven cholesterolremmers bij diabetes.
Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week meer over de voorgeschreven cholesterolremmers bij diabetes.
Sommige medicijnen worden standaard voorgeschreven. Zoals de cholesterolremmer statine bij iemand met suikerziekte (diabetes mellitus). De reden om dit voor te schrijven is dat iemand met suikerziekte een grotere kans heeft op afzetting van cholesterol in de bloedvaten dan een niet-diabeet. Deze afzetting kan leiden tot dichtslibben van de vaten, en dat wil natuurlijk niemand. Maar dit voorkomen gaat dus blijkbaar niet zonder slag of stoot. Want zomaar een medicijn slikken terwijl je geen klachten hebt, dat klinkt toch wel erg rigoureus?
Mariette is een diabetespatiënt en slikt sinds kort deze medicatie. Zij volgt haar dieet nauwkeurig op. Ze weet waar ze aandacht aan moet besteden met haar voeding en gelukkig zijn haar bloedsuikerwaarden goed. Ik ben dan ook heel verbaasd dat zij met veel gemopper binnenkomt: ”Ik weet dat ik deze cholesterolverlagende pillen moet slikken en doe dit ook, maar ik heb het idee dat ik sindsdien alleen maar klachten heb. Ik heb veel last van krampen in mijn kuiten, maar ook een tintelend gevoel in mijn onderbenen. Ik voel me heel oud en beweeg moeilijker. Ik heb de bijsluiter gelezen en zag dat dit de bijwerkingen kunnen zijn van mijn cholesterolremmers.”
Dit is een heel vervelende situatie voor Mariette en ik begrijp dat ze de neiging heeft om te stoppen met de cholesterolmedicatie, omdat ze er zoveel lichamelijke klachten door heeft. Ze staat voor een lastig dilemma: ze wil van de lichamelijke klachten af, maar ze wil ook geen dichtgeslibte vaten. Moet je in zo’n geval dan een ander medicijn, een Q10, erbij gaan slikken om deze klachten tegen te gaan? Het klinkt apart om een medicijn met een medicijn te bestrijden, maar als je dan klachtenvrij blijft met goede cholesterolwaardes is het misschien wel een mooie oplossing. Of kun je toch beter stoppen met de cholesterolremmers en dan proberen het voedingspatroon nog verder aan te passen, gecombineerd met natuurlijke cholesterolverlagers als plantensterolen?
Ik vind het heel vervelend voor Mariette dat ze klachten heeft, maar we kunnen ook niet om het jarenlange onderzoek heen dat heeft aangetoond dat de bloedvaten sneller dichtslibben zonder cholesterolremmers. In niet-wetenschappelijke krantjes mag dan wel worden beweerd dat je gelijk klachtenvrij bent als stopt met het medicijn, maar ik geloof hier niet in. Ik raad Mariette aan met haar klachten terug te gaan naar haar huisarts of praktijkondersteuner, die weet er vast raad mee. Want zomaar stoppen met het medicijn is gewoonweg te riskant. Als je eenmaal dichtgeslibte aderen hebt, ben je nog veel verder van huis. Denk daaraan als ook jij met het probleem van Mariette kampt. Een kwaal niet voelen, betekent immers niet dat die er niet is.