Chronische hyperventilatie: dít is het en zo ga je er het beste mee om
4 januari 2023
Het woord hyperventileren kennen de meeste mensen wel, maar wat betekent chronische hyperventilatie? We bespreken het in dít artikel.
Hyperventilatie
Normaal gesproken ben je je niet zo bewust van je ademhaling, maar als je verkeerd ademhaalt kan dit een aantal lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. Veel mensen kennen de term hyperventilatie wel. Bij hyperventilatie haal je eigenlijk te veel adem en adem je dus op een verkeerde manier. Hierdoor adem je te veel koolzuurgas uit en verandert de zuurgraad van je lichaam. Sommige mensen hebben ooit een hyperventilatie-aanval gehad. Je kunt dan last krijgen van klachten als duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, transpireren en een gevoel van flauwvallen. Vaak duurt zo’n acute aanval rond de tien minuten, maar bij sommige mensen duurt de aanval dertig minuten. Een acute hyperventilatie aanval kan heel beangstigend zijn en als je deze nog nooit eerder hebt gehad, kun je zelfs denken dat er iets mis is met je hart.
Lees ook: Stefanie: ‘Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik sneller angst ervaar’
Chronische hyperventilatie
Er is sprake van chronische hyperventilatie als je voortdurend last hebt van lichamelijke en mentale klachten als gevolg van een verkeerd ademhalingspatroon. Je ademt net iets te vaak in of ademt net iets te veel koolzuurgas uit per keer uit. Omdat deze manier van ademhalen continu is, zullen er bepaalde onschuldige, maar vervelende klachten ontstaan. Voorbeelden van zulke klachten zijn: benauwdheid, vermoeidheid, tintelingen rond mond of in vingers, keelpijn, overmatig transpireren, kortademigheid, keelpijn, zuchten, boeren, spierpijnen en gapen. Daarnaast komt hoofdpijn, vergeetachtigheid, dubbel zien een gevoel van dissociatie (alsof je de wereld van een afstandje bekijkt) vaker voor. Mentale klachten die vaak voorkomen bij chronische hyperventilatie zijn: twijfelen (over je klachten), paniekaanvallen, je uitgeput voelen, nervositeit en vermijdingsdrang.
Lees ook: Last van angstgevoelens? Déze simpele gewoonte zou kunnen helpen
Tips
Als jij denkt dat je misschien last hebt van chronische hyperventilatie, is het belangrijk om hier iets mee te doen. De klachten die je ervaart zijn weliswaar niet schadelijk, maar deze kunnen je wel enorm belemmeren in je dagelijks leven. Een afspraak bij je huisarts maken is al een eerste stap. Eventueel kan hij of zij andere ziektes uitsluiten en je vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog of coach. Hij of zij kan dan samen met jou onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is van de spanningen die je onbewust ervaart. Door met je onzekerheden, angsten en/of spanningen aan de slag te gaan, zal ook je ademhaling weer normaal worden en zullen je klachten afnemen. Soms kan het ook helpen om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut die je praktische tips kan geven op het gebied van ademhalen. Zo wordt je je meer bewust van je ademhaling en kun je deze corrigeren als je merkt dat je weer te snel of te veel gaat ademen.
Tip van Vriendin
Ervaar verlichting van stress en angst met het Werkboek hyperventilatie, angst en paniek. Dit boek, geschreven door ervaren coaches en ervaringsdeskundigen, biedt diepgaand inzicht in hyperventilatie en de weg naar herstel door praktische oefeningen en leefstijladviezen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.
Werkboek hyperventilatie, angst en paniek
Lees ook: Heb je last van angst om ouder te worden? Déze tip kan je helpen
Foto: GettyImages
Bron: Diakonessenhuis.nl