Je concentratie verbeteren? Probeer déze 3 handige tips
30 november 2022
Zou je je graag langer of beter kunnen concentreren? Lees dan vooral even verder. Wij zetten drie handige tips voor je op een rijtje.
1. Kleuren zoeken
Stel je voor dat je op je werk bent en je collega geeft een presentatie. Terwijl je eigenlijk wil luisteren naar zijn of haar verhaal, dwalen je gedachtes af. Misschien merk je dat je wat meer om je heen gaat kijken of aan je kleding gaat plukken of friemelen. Wat dan helpt, is om naar kleuren te gaan zoeken. De eerste keer dat je bent afgeleid, ga je opzoek naar iets roods in de omgeving. Als je iets roods hebt gevonden, probeer je je aandacht weer te richten op de presentatie. Raak je weer afgeleid? Deze keer ga je opzoek naar iets met de kleur oranje. Als je iets gevonden hebt, probeer je je wederom te focussen op de presentatie. Waarom helpt dit spelletje? Je hersenen zijn dol op patronen. Je brein krijgt door dat de tijd tussen het zoeken van de kleuren steeds groter wordt: je concentratievermogen neemt toe.
2. Pauzes inlassen tijdens het lezen
Veel mensen lezen een boek voordat ze gaan slapen. Vaak lees je een paar bladzijden en vervolgens val je al snel in slaap. Wil je je aandacht langer bij het verhaal houden? Probeer dan het volgende: leg het boek aan de kant zodra je merkt dat je afdwaalt. Onthoud waar je bent gebleven, kijk even rond in de ruimte waarin je je bevindt, haal een paar keer diep adem en neem eventueel een slok water. Je raadt het al: vervolgens ga je weer verder met lezen. Als je dit vaak genoeg oefent zul je je steeds iets langer kunnen concentreren. Je hersenen zullen sneller grip krijgen op je onderbewuste, waardoor je minder snel afgeleid raakt.
Lees ook: Waarom je ‘Perfecte dagen’ van Jacobo Bergareche wil lezen
3. Richt je op de persoon, niet op het verhaal
Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je vriend(in) of partner vertelt een verhaal en je merkt dat je je aandacht er niet bij kunt houden. Wat dan helpt, is om je aandacht te richten op de persoon en niet op het verhaal. Hoe ziet hij of zij er vandaag uit? Probeer te letten op de manier waarop hij of zij ademhaalt. Adem zelf in op het moment dat de ander aan het woord is en adem uit als jij aan het woord bent. Je zult merken dat je het verhaal van de ander nu veel beter in je opneemt.
Lees ook: Een powernap tijdens je werkdag: zó effectief is dat
Foto: GettyImages
Bron: Poosh.com
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.