Teken: zo controleer je of jezelf en je kinderen
16 april 2018
Het is weer mooi weer, dus ga je weer lekker veel naar buiten. Controleer jezelf en je kinderen altijd goed na een wandeling in het bos. Bij een mogelijke tekenbeet kun je er beter snel bij zijn. Maar waar moet je op letten?
Het is weer mooi weer, dus ga je weer lekker veel naar buiten. Controleer jezelf en je kinderen altijd goed op teken na een wandeling in het bos. Bij een mogelijke tekenbeet kun je er beter snel bij zijn. Maar waar moet je op letten?
Controleer eerst de delen van de huid die niet bedekt waren. Denk aan je armen en benen. Vraag je partner naar plekken te kijken die je zelf niet kunt controleren, bijvoorbeeld je rug.
Teken? Controleer op kringen
Heb je geen teek gevonden, maar wel een rare plek? Denk hier bijvoorbeeld aan een rode kring of een jeukende bult. Houd deze plek goed in de gaten. Een teek kan na een beet ook zelf loslaten. Het is altijd verstandig om bij twijfel de plek aan je huisarts te laten zien.
Ik heb een tekenbeet ontdekt, wat nu?
Verwijder de teek met een pincet of een speciale tekentang. Pak de teek bij de kop. Check in de 3 maanden erna of er op de huid een rode kring achterblijft. Noteer eventueel in een boekje wanneer je de tekenbeet ontdekte. Zie je een rare kring op de huid? Bel dan je huisarts. Je kunt dan een antibioticakuur krijgen om te voorkomen dat jij of je kinderen de Ziekte van Lyme krijgen.
Langer dan 24 uur
Heeft de teek waarschijnlijk langer dan 24 uur in de huid gezeten? Overleg dan sowieso met je huisarts of medicijnen nodig zijn.
Lees ook: Miro Kloosterman wil dat lymepatiënten serieus genomen worden