voorgesneden groenten Boodschappen supermarkt

Coronavirus: moet ik mijn boodschappen schoonmaken?

Inmiddels worden de boodschappenkarren en mandjes regelmatig schoongemaakt om het risico op besmetting te verkleinen. Maar hoe zit dat met de boodschappen?

Drie dagen overleven

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan het coronavirus in gunstige omstandigheden drie dagen overleven buiten het lichaam overleven. Een onderzoek uit Hongkong heeft het zelfs over vijf dagen.

De ideale omstandigheden voor het virus om te overleven betreft een lage temperatuur en gemiddelde luchtvochtigheid. Deze situatie vindt je volgens RIVM-deskundige infectiepreventie Peter Molenaar niet snel in een supermarkt. Toch blijft de vraag hoeveel mensen producten hebben aangeraakt in de tijd dat het virus wél nog kan overleven.

Schoonmaken verpakkingen

Is het schoonmaken van verpakkingen bijvoorbeeld nodig? Volgens het Voedingscentrum niet. “Het is niet nodig om boodschappen thuis te wassen of te desinfecteren”, schrijven zij op hun website. Daarnaast zit het virus volgens hen niet actief op verpakkingen als ze in de voorraadkast of koelkast staan.

“Je raakt niet besmet door alleen het aanraken van een oppervlak (of eten) waarop mogelijk coronavirusdeeltjes zitten”, aldus het Voedingscentrum. “Dat is pas mogelijk als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt, en de virusdeltjes zo via de slijmvliezen in je lichaam terechtkomen.”

Ook de kans dat je via een winkelwagen of winkelmandje besmet raakt, is volgens het RIVM klein. Dit geldt ook voor besmetting via oppervlakten of producten.

Handen wassen

Wat wel van belang is volgens het Voedingscentrum is het grondig wassen van je handen met water en zeep. “Doe dat vóór en nadat je boodschappen hebt gedaan. En voorkom dat je tussentijds je gezicht aanraakt.” Ook wordt geadviseerd om je groenten en fruit te wassen.

Koelkast, diepvries, magnetron

En hoe zit het met de koelkast, diepvries en magnetron? Kan het virus hier overleven? Volgens het Voedingscentrum is dit in ieder geval niet zo in de magnetron. “Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden”, luidt het advies. “Schep eten in de magnetron regelmatig om.”

Over de koelkast of diepvries bestaat daarentegen nog onduidelijkheid. Wel schrijft het Voedingscentrum dat er virussen bestaan die hier goed kunnen overleven.

Afstand en hygiëne

Hoe dan ook, blijft het allerbelangrijkste advies om afstand te houden en je handen te wassen. Het risico om het virus op te lopen, blijft het grootst via menselijk contact. Ook is het een feit dat het een hekel heeft aan zeep en warmte.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook: coronavirus: deze 5 dingen zou je volgens een microbioloog direct moeten doen wanneer je thuiskomt

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.