Darmproblemen: dit zijn de meest voorkomende signalen én oplossingen
13 oktober 2021
Wist je dat niet alleen spijsverteringsklachten maar ook acné en vermoeidheid kunnen wijzen op een probleem in je darmen? De meestvoorkomende signalen én de oplossingen.
Wie denkt dat je darm slechts een slurf is die voedsel verteert, heeft het mis: gezonde darmen vormen de basis van een goede gezondheid. Hier wordt eten namelijk omgezet in energie en nuttige bouwstoffen voor je lichaam.
Ook bevindt maar liefst 70 procent van ons afweersysteem zich in onze darmen. Dat zit zo: ons spijsverteringskanaal staat bol van de microben: kleine organismen die voor het grootste gedeelte bestaan uit bacteriën. Die helpen onder andere om ziekteverwekkers tegen te houden en ondersteunen ons afweersysteem bij het bestrijden ervan.
Des te belangrijker dus om je darmflora gezond te houden. En alert te zijn op veelvoorkomende klachten die kunnen wijzen op darmproblemen.
Winderigheid
Deze kwaal wordt veroorzaakt door gasophoping in de darmen en kan onder andere ontstaan door bepaalde voeding, te veel luchtslikken of medicijnen. “Zijn de winden bijna geurloos? Dan is er niet zoveel aan de hand”, legt voedingsexpert Kayleigh Versantvoort uit. “Maar ruiken ze naar rotte eieren, dan verloopt je eiwitvertering niet optimaal.” Gelukkig is de oplossing volgens de deskundige vaak simpel:
• “Kauw minimaal vijftien keer op één hap. De spijsvertering begint in de mond. Dus als je niet goed kauwt, heeft de rest van het spijsverteringssysteem het zwaar. Ook activeert kauwen enzymen die essentieel zijn bij het verteren van voedsel.”
• “Houd een eet- en klachtendagboek bij. Zo kun je makkelijker ontdekken van welke voedingsmiddelen je winderig wordt.”
Verstopping
Als je maar een paar keer per week ontlasting produceert, is sprake van verstopping. In Nederland hebben ongeveer twee miljoen mensen hier last van – vrouwen twee keer zo vaak als mannen. Verstopping kan ontstaan als je je ontlasting te lang ophoudt, maar ook darmparasieten, overgewicht, medicijnen, zwangerschap of een traag werkende schildklier kunnen oorzaken zijn.
• “Voeg gezonde vetten aan je maaltijd toe. Die zorgen voor een soepelere ontlasting. Gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in avocado, kokosolie, ongezouten noten en vette vis als zalm, haring, makreel en paling.”
• “Eet meer vezels. Dus kies voor meer groenten, fruit en volkorenproducten. Bouw dit langzaam op en drink daarbij minimaal anderhalve liter water per dag.”
• “Beweeg meer. Start de dag na een glas water bijvoorbeeld met een wandeling van tien minuten. Zo zet je de boel al aan het werk nog voordat je gaat ontbijten.”
Huidproblemen
De huid is volgens Versantvoort ons eerste verdedigingssysteem tegen indringers. Dus heb je huidproblemen zoals eczeem of acné? Dan kan het zijn dat je darmflora uit balans is en je immuunsysteem verstoord is geraakt.
• “Drink minimaal anderhalve liter water per dag. Zo spoel je gifstoffen uit je lichaam en heb je minder kans op puisjes of andere oneffenheden.”
• “Eet zo natuurlijk mogelijk. En vermijd geraffineerde suikers en producten: deze triggeren huidklachten als acné.”
Slaapproblemen
Slaap wordt geregeld door verschillende hormonen, waaronder serotonine. Dit gelukshormoon wordt voornamelijk in de darmen aangemaakt. Als je darmen uit balans zijn, dan is de serotonineproductie vaak laag en kan je je futloos voelen. Ben jij ’s nachts urenlang aan het malen of word je steeds wakker? :
• “Eet regelmatig voedingsmiddelen met tryptofaan, want deze stof wordt in je lichaam omgezet in serotonine. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in banaan, kip, pompoenpitten en bruine rijst.”
• “Beweeg en ga de zon in. Ook dit zorgt voor de productie van serotonine.”
Optimaliseer de darmflora door kleine hoeveelheden gefermenteerde voeding aan je menu toe te voegen. Denk aan zuurkool, kimchi of kefir.
Tekst: Malu Pesulima.