Déze 10 producten zijn niet zo gezond als je denkt
12 november 2020
Dacht jij dat een smoothie een slimme snack was? Think again! 4 diëtisten laten je de valkuilen zien.
1. Mueslireep
Wordt gezien als gezond tussendoortje, maar barst van de suiker én energie, legt voedingsdeskundige Desirée Marsman uit. “Zo’n reep staat gelijk aan twee boterhammen met beleg – veel mensen weten dat niet. Wil je iets snacken, neem dan een stuk fruit of een cracker. Of hooguit de helft van zo’n reep. Dan maak je in elk geval een bewuste keuze, in plaats van dat je denkt gezond bezig te zijn.”
2. Kokosolie
Jarenlang was het een hype: kokosvet en kokosolie. Diëtist Kim Brouwers: “Die bevatten echter veel verzadigde vetten en vergroten de kans op harten vaatziekten, omdat ze het slechte cholesterol in je bloed verhogen. Je kunt hier dus beter niet te veel van nemen. Een klein beetje op z’n tijd kan geen kwaad, maar kies liever een vetsoort met minder verzadigde vetten, zoals olijfolie.”
3. Cruesli
Lekker én gezond, toch? Valt tegen: in de fabriek wordt er veel suiker aan toegevoegd. Diëtist Dominique Flink: “Ontbijt je graag met een bordje melk of yoghurt met iets erin? Kies dan voor havermout, muesli of andere volkorengranen. En let op dat er niet meer dan zestien gram suiker per honderd gram aan is toegevoegd.”
4. Hummus
Hummus is een hit, je vindt het in elke supermarkt. Alleen: hoe smeerbaarder het goedje is, hoe meer olie erin zit. Marsman: “Vaak gaat het om zonnebloem- of palmolie, maar dat bevat veel omega-6, wat ontstekingsbevorderend werkt.” Nooit meer hummus dan? Natuurlijk wel, maar dan zelfgemaakt! “De basis is kikkererwten, knoflook, sesampasta en wat olijfolie. Daar kun je bij doen wat je wilt”, aldus Desirée. Het ligt dan dus helemaal aan jou hoe gezond je hem laat.
5. Eierkoek
“De naam zegt het al: het blijft een koek!” aldus diëtist Cilia Liklikuwata. “Het bevat veel witmeel, suikers en weinig vezels, je maag is dus maar voor even gevuld. Gooi het daarom over een andere boeg: bijvoorbeeld met een volkorencracker met plakjes fruit, of een handje ongezouten noten.”
6. Couscous
Flink: “Het is dan wel gemaakt van tarwebloem, maar door de bewerking in de fabriek kan de samenstelling veranderen en bevat het uiteindelijk nog weinig vezels. Volkorencouscous is dan beter, net zoals volkorenpasta of zilvervliesrijst.”
7. Smoothie
In een smoothie zitten al gauw 7 suikerklontjes. Flink: “Zeker in kant-en-klare smoothies. Ze zijn vaak gemaakt van meerdere porties fruit en bevatten dus veel fruitsuikers. Maak je hem zelf? Houd dan maximaal honderd gram fruit aan en combineer het met wat groente – bijvoorbeeld komkommer, spinazie of bleekselderij – en eventueel magere of halfvolle yoghurt. En voeg geen suiker, sap of honing toe.”