Déze kleur koolhydraten kun je beter laten staan
15 januari 2021
Veel mensen beginnen koolhydraten te vermijden wanneer ze willen afvallen. Hoewel ze niet per se slecht zijn, is het wel goed om op de kleur te letten.
Dat stelt de Britse arts Xand van Tulleken.
Volgens de arts heeft de kleur van de koolhydraten die je eet een groot effect op de gezondheid. Hierom is het goed om hier aandacht aan te besteden.
Drie soorten
In het BBC-programma The Truth About Carbs vertelt hij dat er drie soorten koolhydraten zijn: zetmeel, vezels en suikers. De suikers worden ook wel de ‘witte koolhydraten’ genoemd. Voorbeelden van producten zijn snoep, frisdrank en bewerkte producten. Zetmeel verwijst naar de ‘beige koolhydraten’, zoals witte rijst, pasta, brood en aardappelen. Ten slotte zijn er de ‘groene koolhydraten’ die terug te vinden zijn in allerlei groenten en fruit.
Beige en witte koolhydraten
Van Tulleken legt uit dat de groene koolhydraten vol zitten met vitaminen en mineralen en een verzadigd gevoel geven. De witte en beige koolhydraten daarentegen zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, waarna deze al snel weer daalt. Dit zorgt ervoor dat je al snel weer honger krijgt. Het meeste suiker en zetmeel wordt afgebroken tot glucose, wat wordt opgeslagen als vet zodra je er te veel van eet. Zijn conclusie: de witte en beige koolhydraten kun je maar beter laten staan.
Bron: ELLE Eten
Foto: Getty Images