Déze 12 slechte gewoontes zijn eigenlijk best goed voor je
20 november 2020
Ben jij een echte dagdromer? Een nagelbijter of chocoholic? Voel je niet schuldig, niet al deze gewoontes zijn even slecht. Sommige zijn zelfs goed voor je.
Roddelen
Mocht je van je moeder nooit over vriendinnen roddelen? Deels heeft ze gelijk; het is niet aardig om lelijke dingen te zeggen over iemand die er niet bij is. Maar roddelen hoeft niet per se negatief te zijn, stelt Lea Ellwardt van de Rijksuniversiteit Groningen. Roddelen is immers niets meer dan praten over iemand die er niet bij is. Ellwardt promoveerde op onderzoek waaruit blijkt dat roddelen binnen organisaties aangeeft hoe de verhoudingen op de werkvloer liggen. Mensen die regelmatig met elkaar roddelen – over die vervelende baas bijvoorbeeld – kunnen hechte banden en zelfs vriendschappen ontwikkelen, zegt de onderzoekster. Bovendien vermindert roddelen stress en is het goed voor je immuunsysteem. En het is leerzaam; door gedrag van anderen te bespreken, ontdek je meteen wat dus wel en niet werkt in het leven. Mocht je denken dat je zelf nooit roddelt: twee derde van alle gesprekken bestaan uit roddels…
Uitslapen
Kost het je elke ochtend weer moeite om vroeg je bed uit te komen? Misschien moet je vaker naar je lichaam luisteren en, in elk geval wanneer dat kan, pas opstaan als je uitgeslapen bent. Altijd (te) vroeg opstaan kan namelijk ongezond zijn, ontdekten wetenschappers van de Kyoto Prefectural University of Medicine. Mensen die structureel vóór vijf uur ’s ochtends opstaan en dan ook nog vroeg sporten, hebben namelijk meer kans op een hoge bloeddruk en problemen met hart en bloedvaten. Ben je een echt avondmens? Ook dan is het ongezond om altijd vroeg op te staan: het vergroot je kans op diabetes type 2, zeggen slaapdeskundigen. Je baas bellen dat je ’s ochtends voortaan een paar uur later begint, gaat misschien wat ver, maar in het weekend of tijdens de vakantie lekker uitslapen en op die manier gehoor geven aan je natuurlijke bioritme is helemaal geen slecht idee.
Veel koffie drinken
Voel je niet langer bezwaard als je niks waard bent zonder je bakkie troost in de ochtend; koffie is helemaal niet zo ongezond als lang werd gedacht. Sterker nog, koffie bevat bepaalde stofjes die de kans op aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, parkinson en diabetes verkleinen. In een studie onder meer dan 50.000 Amerikaanse vrouwen ontdekten onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston bovendien dat vrouwen die twee tot drie koppen per dag drinken 15 procent minder kans hebben depressief te worden dan vrouwen die nooit koffie drinken. In andere onderzoeken wordt het drinken van koffie gelinkt aan een verminderd risico op borstkanker en beroertes. Let wel: dit geldt alleen voor zwarte koffie. Lattes en frappucino’s die veel suiker en melk bevatten zijn helaas minder gezond.
Klagen
Wij Nederlanders staan erom bekend dat we zo goed kunnen klagen. En dat is helemaal niet erg, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Texas. Mensen die altijd alleen maar positief zijn en dus eigenlijk hun negatieve gevoelens onderdrukken, blijken namelijk meer gezondheidsklachten te hebben. Ook zijn ze over het algemeen minder gelukkig dan degenen die een realistischer blik op de wereld hebben. Realistische mensen omarmen zowel de fijne als minder fijne kanten van het leven en zijn daardoor meer in balans, denken de onderzoekers. Klagen om je hart te luchten is fijn, maar klagen met als doel om een probleem op te lossen, levert het meeste gezondheidsvoordeel op, zeggen wetenschappers van Clemson University.
Dagdromen
Word jij regelmatig beschuldigd van luiheid of uitstelgedrag als je blik op oneindig gaat en je gedachten afdwalen? Zeg dan gewoon dat je heel hard bezig bent je probleemoplossend vermogen te vergroten. Je kunt daarbij verwijzen naar een onderzoek van de universiteit van British Columbia. Deelnemers moesten een routinetaak uitvoeren, en bij degenen die af en toe even wegdroomden werd het deel van de hersenen dat te maken heeft met het oplossen van problemen actiever. De routinetaak die ze moesten uitvoeren, duurde door het wegdromen misschien iets langer, maar de dagdromers kwamen wel met creatieve oplossingen voor grotere vraagstukken. Deskundigen stellen dat bewust nadenken over een probleem je kan beperken. Tijdens het dagdromen zijn je gedachten vrij om alle kanten op te gaan, waardoor je soms tot verrassende antwoorden komt.
Kauwgom kauwen
Misschien moet je het een beetje discreet doen – malende kaken zijn nu eenmaal niet zo charmant –, maar verder is het prima als je graag kauwgom kauwt. Dat ontspant niet alleen, het maakt je ook alerter. Tijdens het maken van een toets, examen of intelligentietest werkt kauwgom zelfs beter dan cafeïne, ontdekten onderzoekers van de St. Louis-universiteit; de proefpersonen die mochten kauwen tijdens het maken van een test scoorden hoger dan degenen die geen kauwgom kregen. Ook onderzoek van de universiteit van Cardiff bevestigt dat het kauwen van kauwgom je helpt om sneller te reageren. Het lijkt erop
dat kauwen zorgt voor een betere doorbloeding van delen van de hersenen.
Verslaafd zijn aan chocola
Kun jij niet zonder je dagelijkse dosis chocola? Neem gerust nog een blokje. Cacao, één van de belangrijkste bestanddelen van chocola, bevat namelijk veel flavanolen, een stofje dat een gunstig effect heeft op je hart en bloedvaten. Daarmee verkleint chocola de kans op hart- en vaatziekten, aldus het Voedingscentrum. In de Deense Diet, Cancer and Health Study ontdekten wetenschappers bovendien dat een dagelijkse dosis chocola het risico op hartritmestoornissen verlaagt. Geniet dus van het bruine goud, maar wel met mate en het liefst van de pure variant: (melk-) chocola bevat ook suiker en verzadigd vet, en te veel daarvan is niet gezond.
Nagelbijten/neuspeuteren
Echt smakelijk is het niet en je nagels worden er niet mooier van, maar toch zit er ook een voordeel aan het voortdurend knabbelen aan je vingers: je kunt je immuunsysteem ermee versterken, doordat je steeds kleine hoeveelheden van de bacteriën die op je handen leven binnenkrijgt. Daardoor wordt je afweersysteem geactiveerd. Kinderen die nagelbijten blijken op latere leeftijd minder last te hebben van allergieën. Wil je je nagels liever sparen, dan kun je ook kiezen voor een potje discreet neuspeuteren en de vangst consumeren. Je neus filtert bacteriën uit de lucht die je inademt. Krijg je die in de kleine hoeveelheden van een snotje toch binnen, dan is ook dat een boost voor je immuunsysteem. Wel even opletten of er niemand kijkt als je peutert…
Rommel maken
Schaam je niet langer voor de wanorde op je bureau of de chaos in je huis. Onderzoek van de University of Minnesota laat namelijk zien dat een rommelig bureau je creativiteit een flinke oppepper kan geven. In het onderzoek moesten deelnemers zo veel mogelijk gebruiksmogelijkheden voor pingpongballen bedenken. Degenen die dit deden in een rommelige omgeving, kwamen met veel creatievere ideeën dan de deelnemers die in een opgeruimde kamer zaten. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten daarnaast dat een wanordelijke omgeving ervoor zorgt dat je doelgerichter wordt. Dat komt omdat mensen altijd op zoek zijn naar orde. Als je die niet vindt in de omgeving waarin je je bevindt, probeer je vanzelf om je gedachten meer op orde te krijgen.
Friemelen en frunniken
Tikken met je pen, wiebelen met je benen, draaien op je stoel; de mensen in je naaste omgeving worden misschien soms gek van je, maar al dat gefriemel en gefrunnik is best goed voor je gezondheid. Het geldt namelijk als NEAT: Non-Exercise Activity Thermogenesis, oftewel een activiteit die energie kost en calorieën verbrandt, maar geen sport is, net als tuinieren, schoonmaken of sjouwen met zware boodschappen. Dat zeggen obesitasdeskundigen van de Mayo Clinic. Al wiebelend en tikkend kun je tot wel 350 kilocalorieën per dag extra verbranden. Ben jij zo iemand die nooit kan stilzitten? Dan kun je dus ongestraft een tompouce of punt slagroomtaart extra nemen. Je friemelt het er vanzelf weer af!
Je dagelijkse douchebeurt overslaan
Voel jij je stiekem wat bezwaard als je dagelijkse douchebeurt er af en toe bij inschiet? Nergens voor nodig. Volgens dermatologen is het namelijk helemaal niet nodig om elke dag te douchen. Integendeel; door je huid elke dag in te zepen en af te spoelen onder de douche, was je veel beschermende bacteriën van je huid. Ook beschermende huidvetten verdwijnen, waardoor kleine scheurtjes kunnen ontstaan in je huid. Hierdoor kunnen gemakkelijker infecties en huidirritaties ontstaan. Natuurlijk is het verstandig (en fris!) om je lekker af te spoelen als je net stevig hebt gesport. Maar heb je geen inspanningen geleverd waar zweetdruppels aan te pas zijn gekomen, dan is het wat je huid betreft prima om eens in de twee, of zelfs drie dagen te douchen. Zo spaar je ook nog eens water, wat goed nieuws is voor het milieu én je portemonnee. Op andere dagen volstaat een kleine wasbeurt aan de wastafel. Wil je toch vaker douchen, gebruik dan niet elke dag zeep.
Boeren/winden laten
De kans is klein dat je bent opgevoed met het idee dat het prima is om naar hartelust boertjes of winden te laten. Maar eigenlijk is dat vreemd, want beide vormen van ontluchting zijn een volkomen normaal onderdeel van het spijsverteringsproces. Houd je je boeren krampachtig binnen, dan kan de overtollige lucht in je maag het klepje tussen de maag en slokdarm omhoog duwen, waardoor maagzuur je slokdarm in kan lopen en daar schade kan aanrichten. Een vergelijkbaar verhaal geldt voor gas dat zich vormt in je darmen; laat je dat niet regelmatig ontsnappen, dan kan dat buikpijn en een opgeblazen gevoel opleveren.
Lees ook: Déze simpele gewoontes zorgen ervoor dat je relatie sterk blijft