Vrouw (16)

Dit zijn dé dieettrends van 2021: welk dieet past het beste bij jou?

We zien dit jaar nieuwe en ‘gouwe ouwe’ trends op voedingsgebied. We maakten er een handig overzicht van: nog makkelijker kiezen.

1. Het koolhydraatarm dieet

Ook wel het Keto of ketogeen dieet genoemd. Het is al een paar jaar populair en dat zal ook dit jaar zo blijven. Het moet gezegd: dit dieet volgen is pittig, vooral in het begin, maar na verloop van tijd vliegen de kilo’s eraf. De Amerikaanse filmster Halle Berry gebruikt het om slank te blijven. En Kim Kardashian wist zo haar zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Er zijn verschillende varianten op het koolhydraatarme dieet, zoals Atkins, Dukan en Dr. Frank, maar het principe is bij al deze diëten hetzelfde: je eet weinig koolhydraten en veel goede vetten.

Zo werkt het

Lang, technisch verhaal kort: door weinig koolhydraten te eten (maximaal 50 gram per dag), blijft je insulineafgifte laag en je bloedsuikerspiegel constant. Dit geeft je vetverbranding (ketose) een extra boost. Na 27 tot 48 uur komt je lichaam in de ketose-stand. Het is even doorbijten, maar na 4 tot 7 dagen voel je je fitter en energieker. Brood, pasta, aardappelen en rijst kun je van je boodschappenlijst schrappen. Je eet vooral (groene) groenten, bessen, volle zuivelproducten, kaas, eieren, avocado, noten, vis en vlees. Goed om te weten: bouw de hoeveelheid koolhydraten langzaam af. Zeker als je gewend bent aan een eetpatroon met flink wat koolhydraten.

Iets voor jou?

Wil je je vetpercentage omlaag brengen en je gezonder en fitter voelen? Dan is dit een aanrader.

2. Het Pegan-dieet

Deze nieuwe dieettrend is een combinatie van het welbekende Paleo-dieet en de hype van de plantaardige keuken (vegan): groente is hot en vlees eten we minder vaak. Bij het Pegan-dieet eet je vooral natuurlijke, onbewerkte producten.

Zo werkt het

Je vult je bord voor de helft tot wel driekwart met groenten. De overige 25% is biologische vis of mager vlees. Opvallend is dat je bij dit dieet weinig peulvruchten, granen en suikers eet. Je kunt prima zonder fabriekssuiker en gluten en vezels krijg je volop binnen dankzij de groenten. Maar je loopt kans dat je bepaalde voedingsstoffen misloopt doordat je geen peulvruchten en zuivelproducten eet.

Dit kun je verwachten

Je zou ruim een halve kilo per week kunnen afvallen. Doordat je vooral veel groenten en fruit en voldoende goede vetten eet, krijg je veel waardevolle calorieën binnen, zoals vezels, belangrijke vitamines en mineralen (vitamine B12, jodium, ijzer, zink) en antioxidanten. Dat is goed nieuws voor je darmen, algehele gezondheid, energielevel en slanke lijn.

Iets voor jou?

Heb je vaak snaaitrek, een te hoog cholesterol, spijsverteringsproblemen of een glutenintolerantie? Dan is dit dieet een aanrader. Doordat je weinig suikers eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor snaaitrek vermindert. Tip: vul het dieet zelf aan met af en toe peulvruchten en volkorenproducten. Voor kookinspiratie zoek je op ‘vegan recepten’, waar je dan vis of mager vlees aan kunt toevoegen.

3. Het vastendieet / Intermittent fasting

Ondanks dat velen van ons door het thuiswerken ’s ochtends meer tijd hebben om te ontbijten, is dit dieet waarbij je het ontbijt uitstelt of helemaal skipt nog steeds een geliefde manier om op gewicht te blijven of af te vallen.

Zo werkt het

Je krijgt dagelijks gemiddeld 200 tot 450 calorieën minder binnen. En door tijdelijk te vasten, wordt je vetverbranding gestimuleerd. Er zijn verschillende vasten-variaties mogelijk. Waar het op neerkomt, is dat je de periode waarbinnen je overdag eet, verkort.

De bekendste variant is het ontbijt skippen en pas vanaf de middag 2 tot 3 maaltijden eten binnen 8 uur. Bijvoorbeeld eten tussen 12.00 uur en 20.00 uur, in dat geval is de periode tussen 20.00 uur en 12.00 uur je vastenperiode. Actrice Victoria Koblenko zweert bij dit 16/8 schema. Wat ook kan: je volgt twee dagen per week het vastendieet en de rest van de week eet je drie maaltijden per dag met zo min mogelijk tussendoortjes. Dit wordt de 2:5 methode genoemd.

Je kunt van de ene op de andere dag beginnen met het vastendieet. Maar je kunt het ook stap voor stap doen, bijvoorbeeld met dit zeswekenplan:

Week 1 + 2: eet geen geraffineerde suiker en geraffineerde koolhydraten
Week 3: maximaal 5 eetmomenten per dag
Week 4: 4 eetmomenten per dag
Week 5: eet 3 hoofdmaaltijden (dus geen tussendoortjes)
Week 6 en daarna: eventueel kun je teruggaan naar 2 maaltijden per dag. Doe dit alleen wanneer je je goed voelt bij 3 eetmomenten.

Dit kun je verwachten

Het hangt van de vastenmethode af hoeveel je ermee kunt afvallen. Met om de dag vasten raak je gemiddeld 0,75 kilo per week kwijt. En met de 2:5 methode verlies je gemiddeld 0,25 kilo per week. Heb je nog niet eerder een vastendieet gedaan? Houd er dan rekening mee dat je lichaam de eerste paar dagen moet wennen aan het nieuwe eetschema. Je kunt dan last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit is heel gebruikelijk en gaat vanzelf over als je volhoudt.

Iets voor jou?

Ben jij een grote ontbijter of snel hangry (kribbig als je weinig gegeten hebt)? Dan is dit dieet misschien niet voor jou. Al went je lichaam er na een tijdje wel aan om niet te ontbijten.

Lees ook: Intermittent fasting is dé hype van dit moment, maar hoe werkt het?

4. Detoxen

Vorig jaar werd het steeds populairder en die trend zet zich dit jaar voort. Met een detox-kuur help je je lever en nieren met het natuurlijke reinigingsproces van je lichaam. Dat is handig, want vaak krijgen we meer ongezonde stoffen binnen dan ons lichaam kan verwerken. Bijvoorbeeld via deodorant, luchtvervuiling, alcohol en medicijnen. Deze (gif)stoffen worden onder andere opgeslagen in lichaamsvet en komen tijdens het detoxen vrij.

Zo werkt het

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt detoxen. De gebruikelijkste is een kuur van 1 tot 3 dagen. Naast detox-sapjes drink je water of kruidenthee. Let op: dus ook geen zwarte koffie en light-frisdrank. Maar zo kan het ook: bouw je eetpatroon eerst in 2 dagen af (minder grote porties en minder calorierijk), kuur dan 1 tot 3 dagen en bouw je voedingsschema na de kuur ook weer in 2 dagen rustig op. Begin dan met licht verteerbare gerechten, zoals yoghurt en (maaltijd)soep. Detox-pakketten kun je online bestellen.

Dit kun je verwachten

Een detoxkuur is een crashdieet, waarmee je in korte tijd veel afvalt (voordeel), maar waarbij de kans groot is dat je daarna weer in gewicht aankomt (nadeel). Zie het als een mooie kickstart om daarna een gezonder eetpatroon op te pakken. Met een week detoxen kun je 3 à 4 kilo kwijtraken. Daarbij verbetert het je weerstand, vermindert het je snaaitrek, verhoogt het je energielevel, ziet je huid er stralender uit en slaap je meestal ook beter. Dit alles doordat het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam een boost krijgt en je organen optimaal kunnen werken. Maar weet dat je je hierdoor tijdelijk ook minder lekker kunt voelen (hoofdpijn, misselijk, moe).

Iets voor jou?

Slaap je slecht? Of heb je vaak lekkere trek of een opgeblazen gevoel? Dan kan een detox-kuur de oplossing zijn. Let op: begin er niet aan als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Zit je midden in een drukke periode of heb je veel stress, dan vraag je met een detoxkuur misschien een beetje te veel van jezelf.

5. Intuïtief eten

Dit is een tegenbeweging op alle diëten die er zijn. Hierbij bepaalt namelijk niet een dieet wat en wanneer je eet, maar geeft je honger- en verzadigingsgevoel dit aan. Je eet dus niet omdat het etenstijd is, je bord nog niet leeg is of omdat anderen eten.

Zo werkt het

Dit zijn 3 belangrijkste regels
• Stop met diëten, want verboden voedsel vergroot de drang ernaar
• Eet (pas) als je maag knort (hongergevoel) en stop wanneer je verzadigd bent (na ongeveer 20 minuten)
• Straf jezelf niet als je te veel gegeten hebt, want dat triggert snaaitrek.

Dit kun je verwachten

Schrik niet, in het begin kun je enkele kilo’s aankomen omdat je alles mag eten waar je lichaam behoefte aan heeft. Maar zodra je stopt met voedingsmiddelen in hokjes van ‘goed en slecht’ te stoppen (dit mag ik niet, want het is slecht), krijg je een neutrale relatie met eten, zoals jonge kinderen van nature hebben. Je voelt de honger- en verzadigingssignalen dan beter, waardoor je uiteindelijk op je natuurlijke gewicht komt.

Iets voor jou?

Ben jij een emotie-eter of heb je alle diëten al een keer uitgeprobeerd? Dan zal het waarschijnlijk een hele klus zijn om te leren vertrouwen op de signalen van je lichaam. Schakel dan de hulp van een diëtist of voedingsdeskundige in om je hierbij te helpen. Het grote voordeel is dat als je eenmaal gewend bent geraakt aan deze eetmethode, je emotie-eten beter onder controle krijgt en overeten voorgoed verleden tijd is.

Lees ook: Wil jij graag wat kilo’s kwijt? 31 dieettips die wél werken

Foto: Getty Images


Meer van Vriendin