Dít is het gezondste koekje ter wereld volgens voedingsdeskundige
30 juli 2020
Stel je eens voor dat je de hele dag koekjes zou kunnen eten, zónder enig schuldgevoel. Hoe mooi zou dat zijn?
Als we de Britse chef en voedingsdeskundige Gurpareet Bains moeten geloven, kan deze droom werkelijkheid worden.
Gezondste koekje
De Indisch-Britse chef Gurpareet is een echte gezondheidsgoeroe en kwam eerder al met creaties als ‘de gezondste maaltijd ter wereld’ en ‘het gezondste kerstdiner ter wereld’. Nu heeft de voedingsdeskundige iets nieuws bedacht: ’s werelds gezondste koekje.
Koekje
Het koekje heet ‘Chikitsa Crumble’ en bevat naar eigen zeggen vijf porties groenten en fruit, ofwel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Het zit boordevol proteïnes (12 gram), vezels (12 gram) en smaakt naar blauwe bessen. Ook zou het volgens Bains je cholesterol verlagen en bijdragen aan een gezond hart.
Het precieze recept? Dat wil de voedingsdeskundige niet geven. Wel is duidelijk dat het koekje uit zo’n 360 gram groenten en 40 gram gedroogd fruit bestaat. Onder meer blauwe bessen, wortel, pompoen, courgette, wortel en gojibessen zitten erin. Uiteindelijk zou elk koekje ongeveer 280 calorieën bevatten.
Hoe zit het echt?
Eerlijk is eerlijk: dit koekje klinkt als een droom. Maar zouden we ‘m écht de hele dag zonder schuldgevoel kunnen eten? Diëtiste en voedingsdeskundige Sanne Mouha heeft daar twijfels over. Aan HLN vertelt ze er niet aan te twijfelen dat het koekje niet ongezond is. “Al kennen we de exacte ingrediëntenlijst niet, dus echt zeker kan ik niet zijn. Het toegevoegde suiker- of vetgehalte bepaalt ook heel erg of een koekje gezond is.”
Toch benadrukt ze dat het koekje je dagelijkse portie groenten en fruit niet kan vervangen. “Groenten en fruit bevatten ook mineralen en vitamines. Hoe meer je ze plet of verwerkt, hoe minder vitamines erin zitten. Dus Bains’ koekje is sowieso niet even voedzaam als je dagelijkse portie groenten en fruit.”
Calorieën
Daarnaast bevat het heel veel calorieën, aldus Mouha. “Die 280 calorieën, dat is evenveel als een lichte maaltijd. Dat is niet inherent negatief, maar wie op zijn lijn let, kan dit koekje maar beter niet als tussendoortje eten. Als vervanging van een maaltijd – het ontbijt, bijvoorbeeld – kan het eventueel wel, als je groenten en fruit verder niet schrapt tenminste. Het lijkt me nog het handigst als tussendoortje voor wie stevig gaat hiken of sporten.”
Voor wie nieuwsgierig is: het koekje is nog niet te koop. Het is niet bekend wanneer hier verandering is gaat komen.
Bron: HLN.be
Foto: Getty Images