Dit is waarom sommige jongeren wél ernstig ziek worden van corona
27 juli 2020
De meeste jongeren krijgen slechts milde klachten wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel.
Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben ontdekt waar dit mee te maken heeft.
Defect in genetische code
De wetenschappers ontdekten een defect in de genetische code van een aantal coronapatiënten. Ze kwamen hierachter toen een arts van het Maastricht UMC+ opmerkte dat twee jonge broers ernstig ziek waren geworden door het coronavirus en aan de beademing moesten. Een van hen overleed door de ziekte, de ander herstelde.
“In zo’n geval vraag je je meteen af of er genetische factoren meespelen”, zegt geneticus Alexander Hoischen van het Radboudumc. “Dat twee broers zó ernstig ziek worden kan toeval zijn, maar het is ook mogelijk dat een aangeboren afwijking een rol heeft gespeeld.”
Hierop analyseerde het onderzoeksteam een deel van de genen van de broers, waarbij zij vooral keken naar de genen die een rol spelen in het afweersysteem. Zo kwam een gen op het X-chromosoom in beeld: TLR7. Dit gen helpt bij het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het afweersysteem. Bij de broers bleken een aantal letters in de genetische code te ontbreken.
TLR7
Volgens het team is het gen TLR7 blijkbaar van groot belang om het coronavirus in het lichaam op te sporen. “Het lijkt erop dat het virus gewoon zijn gang kan gaan omdat het immuunsysteem geen bericht krijgt dat het virus is binnengedrongen”, aldus Hoischen. “Dat zou weleens de reden van het ernstige ziekteverloop kunnen zijn.”
Tijdens hun studie kregen de wetenschappers onverwacht te maken met nog twee zieke broers onder de 35 die aan de beademing moesten. Ook bij hen bleek er iets mis te zijn met hen TLR7-gen. Beiden herstelden van de ziekte. “Ditmaal zagen we geen verlies van letters, maar een enkele schrijffout”, aldus Hoischen. “Het effect is hetzelfde want ook deze broers maken te weinig werkzaam TLR7 aan.”
Vaker bij mannen
De fout in de genetische code komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit is te verklaren met het feit dat vrouwen twee X-chromosomen hebben en ook twee exemplaren van het TLR7-gen. Aangezien mannen er maar één hebben, is er geen tweede gen dat de rol van het defecte TLR7-gen kan overnemen.
Behandeling
De wetenschappers hopen dat ernstig zieke jonge coronapatiënten beter kunnen worden behandeld met de nieuwe inzichten. Momenteel wordt onderzocht of de stof interferon helpt als medicijn.
Bron: NOS
Foto: Getty Images
Lees ook: komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario’s
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.