Dít moet je doen bij een allergische reactie na een insectenbeet
12 juli 2023
Een steek door een mug, wesp of bij is nooit een pretje, maar in sommige gevallen kan een insectensteek of -beet voor een vervelende allergische reactie zorgen. Hoe herken je zo’n allergische reactie? En wat moet je precies doen?
Van een milde tot ernstige allergische reactie tot een anafylactische shock: zó moet je handelen.
Giftige stekers
Een allergische reactie op een beet of een steek komt het vaakst voor bij de zogeheten ‘giftige stekers’. Dat zijn de honingbij, wesp, hommel, hoornaar, horzel en sommige mieren. Als je gestoken wordt door een van deze insecten, dan reageert je huid op het gif, maar is je afweersysteem niet per se betrokken. Maar krijg je een allergische reactie, dan is je afweersysteem wel betrokken en kan de reactie zelfs zo heftig zijn dat er een anafylactische shock kan optreden.
Symptomen
De allergische reactie ontstaat meestal meteen nadat een lichaamsvreemde stof in het lichaam terechtkomt. In het geval van een insectensteek of -beet gaat het om een reactie op het insectengif. Bij een allergische reactie kun je last krijgen van de volgende symptomen:
- Jeuk
- Gevoel van angst en onrust
- Moeilijk kunnen ademen
- Misselijkheid
- Vlekken en roodheid
- Gezwollen tong en keel
- Hoesten
- Duizeligheid en flauwvallen
- Bloeddruk daalt
- Overgeven en/of diarree
- Shock
Lees ook: Moeten muggen altijd jou hebben? Misschien gebruik je de verkeerde zeep
Milde allergische reactie
Heb je last van een milde allergische reactie? Dan kan je de klachten vaak aanpakken door een zalf met aloë vera of menthol te smeren op de plek van de steek. Zorg er wel voor dat je iemand met een allergische reactie goed in de gaten blijft houden. Verder kan de huisarts een test doen om erachter te komen waarvoor je allergisch bent.
Heftige allergische reactie
Wanneer je last hebt van meerdere en/of ernstige vormen van de symptomen van een allergische reactie, dan gaat het om een ernstige allergische reactie. In dat geval zie je de klachten vaak over het hele lichaam. Hierbij heb je meteen hulp nodig en is het van belang om direct 112 te bellen.
Anafylactische shock
Bij een ernstige allergische reactie kan een anafylactische shock ontstaan. Hierbij worden de bloedvaten erg wijd, waardoor je een rode huid of vlekken krijgt. Is degene met een anafylactische shock bekend met zijn of haar allergie? Vraag dan of diegene medicijnen zoals een EpiPen bij zich heeft. Bel daarna ook altijd nog 112. Is de persoon niet bekend met de allergie? Bel dan direct 112 en zorg ervoor dat de persoon een fijne houding aanneemt en zich niet inspant.
Bron: Nationale Nederlanden, Gezondheid.be
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.