Op vakantie naar het Gardameer? Dit wil je weten over het norovirus

Op vakantie naar het Gardameer? Dit wil je weten over het norovirus

In het Italiaanse dorp Torri del Benaco aan het Gardameer is een uitbraak van het norovirus. Het virus zorgt voor vervelende klachten als braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts. Dit wil je weten over het virus. 

In het Italiaanse dorp werden veel mensen opgenomen met de symptomen. Na het afnemen van ontlastingsmonsters werd al snel de oorzaak gevonden: het norovirus. 

Norovirus aan het Gardameer

Het norovirus verspreidt zich via besmet voedsel en besmet water. In Torri del Benaco is de watervoorziening waarschijnlijk de oorzaak van de virusuitbraak. Doordat het veel geregend heeft in dat gebied, steeg het waterpeil van het Gardameer en hadden de oude rioolbuizen hun limiet bereikt. Het rioolwater kwam op straat terecht en zo mogelijk ook in het drinkwater. De burgemeester verbood daarom het drinken van kraanwater. 

Overdragen van het norovirus

Wanneer iemand besmet is met het norovirus, zit het virus in de ontlasting en het braaksel. Het virus kan worden overgedragen via de handen. Na een toiletbezoek kan het op de wc-bril, kraan en deurknop belanden, waardoor anderen ermee in contact komen. Bij braken kan het zich ook door de lucht verspreiden. De klachten duren vaak één tot drie dagen, maar het virus kan wel drie weken besmettelijk blijven. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is ook één tot drie dagen. 

Symptomen

Het RIVM legt uit dat het norovirus voor een ontsteking van het maagdarmkanaal zorgt. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Jaarlijks krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan een half miljoen gevallen veroorzaakt worden door het norovirus. De symptomen zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn of buikkrampen

Kun je besmetting voorkomen? 

Hoewel de klachten bij de meeste mensen binnen enkele dagen verdwijnen, kunnen ze bij sommige mensen langer aanhouden. Met name bij jonge kinderen, ouderen en mensen die al een ziekte hebben, blijven de klachten langer. Wanneer iemand in je omgeving besmet is, is het lastig om besmetting te voorkomen. Maar door regelmatig je handen te wassen met water en zeep en dagelijks het toilet schoon te maken, wordt het risico op besmetting kleiner.

Bron: RIVM, AD
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.