Placeholder

Etiketten lezen!

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je hoe om te gaan met al die verleidingen die op de loer liggen tijdens het afvallen.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je hoe om te gaan met al die verleidingen die op de loer liggen tijdens het afvallen.

Heb je vanwege de kleine lettertjes een probleem met het lezen van etiketten? Dat begrijp ik. Je moet het alleen wel doen, daar heb  ik het regelmatig over in mijn praktijk. Waarom je ze moet lezen? Omdat  op het product vermeld staat wat erin zit. En uiteraard wat voor soort product het is. Dit is handig, want dan kun je bewust inkopen doen: je kunt bijvoorbeeld zien welk product  een gezonde variant is binnen dezelfde soort, hoe de samenstelling is van het product, hoeveel energie het levert en welke soorten vet erin verwerkt zijn. 

Afhankelijk van het soort dieet dat je volgt, kijk je naar bepaalde ingrediënten. Ben je bezig met je gewicht, dan lees je hoeveel calorieën er in een product zitten. Wil je je bloedvaten koesteren, dan lees je op het etiket hoeveel verzadigd vet jouw product bevat. Klinkt als klantvriendelijk, maar in de praktijk valt dit helaas tegen. 

Neem bijvoorbeeld Karel, één van mijn cliënten. Hij volgt een energiebeperkt dieet en wil de juiste keuze maken. “Ik wil een product kiezen dat zo min mogelijk calorieën bevat, maar ik kom er als ik op etiketten kijk echt niet uit.” Hij heeft een tas vol etiketten meegebracht. We gaan hiermee aan de slag en komen het volgende tegen:

Ieder product heeft zijn eigen etiket, met zijn eigen kleuren en vorm. Hiermee  onderscheidt  de fabrikant zich met zijn product van de andere producten. De informatie die op het etiket staat, moet voldoen aan de richtlijnen van de Wet Voedselinformatie. En dat zijn er zóveel, dat je als klant de weg kwijtraakt. Om toch duidelijkheid te krijgen is er een folder ontwikkeld  door het Voedingscentrum en er is ook een speciale app voor op je telefoon. Helemaal niet zo klantvriendelijk dus, die etiketten, want je hebt een gebruiksaanwijzing nodig om ze te kunnen lezen!

Ook worden Kcal en kJ vaak door elkaar gehaald. Het zijn beide waarden voor energie, maar Kcal staat voor kilocalorie en kJ staat voor Kilojoule. KJ wordt niet veel gebruikt in Nederland (1 kcal = 4 kJ), maar beide afkortingen staan wel op een etiket. Verwarrend, want zo kun je ze alleen maar door elkaar halen. Dit gebeurt Karel dus ook heel vaak, en hij is geen uitzondering.

Tot slot komen we op de kleur van het etiket en de letters. Karel heeft een sapje meegebracht met lichtgele letters op een zachtgele ondergrond. Wat kan hier de bedoeling van zijn? Dat we geen moeite meer doen om het etiket te lezen? De etiketten werken soms gewoon echt niet mee. Maar diëtisten gelukkig wel, dus schaam je vooral niet om vragen te stellen als je ergens niet uitkomt. En ga je weer eens keer boodschappen doen? Neem dan niet alleen je boodschappentas, maar ook een vergrootglas, een zaklamp  en een flinke portie geduld mee!