Fantaseren over een ander tijdens de seks: kan dat eigenlijk wel?
16 mei 2023
Heb jij jezelf er weleens op betrapt dat je aan een ander dacht tijdens de seks met je partner? Dan kun je naderhand met vragen komen te zitten. Kunnen die gedachten eigenlijk wel door de bocht? En wat betekent het voor je relatie dat je deze fantasieën hebt?
Uit nieuw onderzoek van HER, een dating-app voor lesbiennes, blijkt dat veel mensen weleens aan een ander denken als ze masturberen of seks hebben met hun partner. Meer dan de helft (56 procent) zei dat ze aan iemand dachten die ze kennen, terwijl maar 30 procent aan hun partner dacht. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zowel mannen en vrouwen soms fantaseren over anderen, terwijl ze seks hebben met hun partner.
Is het erg om te fantaseren over een ander?
Met fantaseren over een ander tijdens de seks is helemaal niets mis. Zoals het onderzoek al uitwijst: enorm veel mensen doen het. Geen probleem dus, zolang je maar rekening houdt met een aantal zaken. Seks- en relatietherapeut Rhian Kivits legt uit aan Metro UK: “Als er fantasieën over iemand anders in je opkomen en je bent niet van plan ernaar te handelen, dan is dat oké. Dit is geen vreemdgaan en het betekent niet dat je je partner niet leuk vindt en niet liefhebt.”
Maar volgens Kivits is het wel belangrijk om na te gaan of je liever bij de persoon bent over wie je fantaseert dan bij je partner. “In dat geval is het niet oké, want dan gebruik je de fantasie misschien om te blijven in een relatie die je eigenlijk niet wil.” En dat is voor beide partijen natuurlijk niet goed.
Pleister
Merk je dat je jouw fantasieën gebruikt om iedere keer klaar te kunnen komen, dan zou het
volgens de deskundige kunnen dat je de fantasieën gebruikt als een soort ‘pleister’. “In dit geval is het handig om na te denken over wat er nog meer zou kunnen zijn om jullie plezier samen te verbeteren en te vergroten, en om te werken aan het oplossen van eventuele seksuele problemen in de relatie”, legt Kivits uit.
Lees ook: Alicia heeft een vriend, maar is verliefd op haar nieuwe buurman
Waarom fantaseer ik over een ander?
Het is dus goed om jezelf eerst de bovenstaande vragen te stellen. Is het duidelijk dat je van je partner houdt en bij diegene wilt zijn? Probeer het dan zo veel mogelijk los te laten. Het heeft waarschijnlijk geen nut om al je fantasieën te analyseren. We zijn geen robots en je kunt er niets aan doen als je je aangetrokken voelt tot die ene collega of buurman. Volgens Kivits is fantaseren heel normaal binnen de menselijke seksualiteit en als je dit omarmt dan ben je vaak meer seksueel open, expressiever en meer in vrede met je seksualiteit.
Moet ik het aan mijn partner vertellen?
Of je al jouw fantasieën moet delen met je partner, hangt natuurlijk af van je partner en jullie relatie. Volgens Kivits kan het vertellen over je fantasieën je relatie namelijk schaden, maar ook helpen. In het goede geval kan het pit toevoegen in de slaapkamer bij koppels die graag hun fantasieën over andere mensen met elkaar delen. Kivits voegt daaraan toe: “Je hebt recht op je fantasieën en je hoeft niet alles waar je over fantaseert met je partner te delen.
Als je besluit te delen, ga dan alleen zover als je zelf prettig vindt, want je hebt recht op je privacy. Zolang je de grens tussen fantasie en realiteit kunt onderscheiden, je de relatie hebt die je wilt en je geniet van een gezond, bevredigend seksleven, is het allemaal goed.”
Tip van de redactie
Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt. In Liefde in verhouding geeft psychotherapeut Esther Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Liefde in verhouding
Bron: Metro UK, HER
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.