7 Feiten en fabels over hooikoorts
5 april 2023
Het voorjaar is weer begonnen en dat betekent dat we weer kunnen genieten van de natuur die zich ontpopt. Helaas is dit voor hooikoortspatiënten een ander verhaal: voor hen staat het voorjaar met name in het teken van sniffen, snotteren en brandende, jeukende ogen.
Over hooikoorts wordt veel geschreven. Dat is niet zo gek, want maar liefst 1 op de 6 mensen heeft er last van. Toch gaan er ook veel fabels rond over hooikoorts. Wat moet je eigenlijk wel en niet geloven over deze vervelende allergie?
Hooikoorts komt alleen voor in de lente
De meeste hooikoortspatiënten kunnen dit wel ontkrachten. De meeste bomen, grassen en planten groeien tussen februari en september. De maanden mei en juni vormen hierbij een piek als het gaat om de bloei van grassen. De start van de bloeiperiode verschilt, omdat dit afhankelijk is van het weer. Is het in de winter relatief warm? Dan kan dat ervoor zorgen dat bomen, grassen en planten eerder gaan bloeien en daardoor kun je eerder last krijgen van hooikoortsklachten.
Hooikoorts kan huidklachten veroorzaken
Dat klopt: sommige mensen krijgen last van huidklachten. Stuifmeel dat op de huid terechtkomt kan een allergische reactie veroorzaken. Je huid geeft vervolgens een signaal af aan de mestcellen, waardoor histamine vrijkomt. Dit zorgt voor een geïrriteerde, gezwollen huid die rood kan worden, kan jeuken en kan zorgen voor een brandend gevoel. Krabben maakt dit alleen maar erger. Allergenen kunnen namelijk makkelijker in je huid komen als die beschadigd is.
Lees ook: Huidklachten en ademhalingsproblemen: zó herken je hooikoorts bij je huisdier
Van hooikoorts kom je nooit meer af
Dat is een fabel. Hooikoorts komt bij veel mensen voor tussen hun tiende en dertigste levensjaar. Op latere leeftijd kun je plots last krijgen van de allergie. Artsen weten niet precies hoe dit komt, maar gelukkig groeien veel hooikoortspatiënten uiteindelijk over hun klachten heen. Gemiddeld is dit tussen de tien en dertig jaar na het ontstaan van de allergie.
Regen kan hooikoortsklachten verminderen
Hoewel we meestal niet staan te springen om een regenbui, kan het wel je hooikoortsklachten verminderen. De regen spoelt de lucht namelijk schoon, doordat het stuifmeel in de lucht wegspoelt.
Douchen helpt tegen hooikoortsklachten
Regen helpt dus tegen hooikoortsklachten, maar ook douchen kan goed zijn. Vooral voordat je gaat slapen kan het helpen om een douche te nemen. Hiermee spoel je pollen namelijk van je lichaam af. Ook is het goed om kleding in de was te doen en regelmatig je haar te borstelen en te wassen.
Voor hooikoorts hoef je niet naar de huisarts
Dat is een fabel. Als je hooikoortsklachten erger worden, is het goed om langs te gaan bij de huisarts. Die kan je medicijnen voorschrijven. Let wel op dat voor deze medicijnen een eigen risico en soms een eigen bijdrage geldt.
Honing helpt tegen hooikoortsklachten
Sommige mensen denken dat een lepel honing eten kan helpen tegen hooikoortsklachten. Of dit werkt is niet helemaal zeker omdat daar nog weinig onderzoek naar is gedaan.
Tip van de redactie
Branderige ogen, huiduitslag, jeuk, niesbuien, een loopneus, maagklachten iedereen die aan allergie lijdt, weet hoe ellendig dat is. En dat terwijl het niet hoeft! Op verbazingwekkend gemakkelijke wijze kan EFT-klopacupressuur ervoor zorgen dat je klachten minder worden of dat je allergie zelfs helemaal verdwijnt. Hier lees je alles over in Vrij van allergie met EFT. Voor meer info klik op onderstaande button.
Vrij van allergie met EFT
Bron: OHRA, hooikoortsalert.nl, vivadonna.nl
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.