Gaslighting in een relatie: dít is het en zo herken je het
20 april 2022
Wat is gaslighting precies en hoe herken je deze vorm van manipulatie in een relatie? In dit artikel leggen we het je uit.
Gaslighting
Gaslighting is een subtiele vorm van manipulatie die vooral in romantische relaties voorkomt. Deze manier van manipulatie is vaak niet bewust, maar een soort aangeleerd mechanisme. Dingen die je partner zegt, worden later verdraaid, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Misschien wordt jou verweten dat je iets bent kwijtgeraakt, terwijl je toch echt zeker weet dat dit niet zo is. Ook kan het zo zijn dat je partner vreemdgaat, maar dat volgens hem of haar jouw wantrouwen vooral het probleem is. Je krijgt door een ‘gaslighter’ het gevoel alsof je gek wordt. Je zelfvertrouwen brokkelt af en ergens voel je je afhankelijk van je partner. Je wilt hem of haar niet zomaar verlaten. Zo erg is het toch niet wat hij of zij doet? Dit problematische gedrag van je partner is er niet in één keer, maar vaak is het een sluimerend proces.
Lees ook: Tanja Jess openhartig over relatieproblemen met Charly Luske
Kenmerken
Gedrag dat vaak voorkomt bij gaslighting is liegen. Zelfs als jij bewijs hebt dat zijn of haar uitspraken niet kloppen, houd je partner voet bij stuk. Soms gaat het zo ver dat een gaslighter jou probeert te isoleren, zodat jij nog meer gaat geloven in de waarheden die je partner vertelt. Een gaslighter kan ook jouw eigenwaarde in gevaar brengen. Hij of zij maakt gemene opmerkingen en probeert jou duidelijk te maken dat je bepaalde dingen, die vaak veel voor je betekenen, niet verdient. Denk bijvoorbeeld aan die baan waar je zo goed in bent. Het gevaarlijke is dat een gaslighter jou laat twijfelen aan jezelf en je eigen beoordelingsvermogen. Soms zal je partner een lieve opmerking maken, waardoor je twijfelt of je niet te streng voor hem of haar bent. Zijn of haar eigen onzekerheden worden op jou geprojecteerd. Misschien beschuldigt je partner jou onterecht van vreemdgaan, omdat hij of zij zelf niet trouw is.
Lees ook: 6 vieze dingen die mensen in een lange relatie (bijna) allemaal doen
Tips
Vaak wordt gaslighting gezien als een vorm van narcisme, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als jij merkt dat je je onzeker voelt bij je partner, vaak aan jezelf twijfelt, het idee hebt overgevoelig te zijn, steeds meer geïsoleerd raakt van je omgeving en/of de neiging hebt om dingen die je partner zegt, goed te praten, kan het zo zijn dat je te maken hebt met gaslighting. In eerste instantie kun je proberen om je bewust te zijn van je eigen standpunten en hier niet van af te wijken. Stop het gesprek met je partner als je merkt dat hij of zij jou weer probeert te manipuleren. Lukt dit niet of heb je het gevoel dat de situatie al te ver uit de hand is gelopen? Dan is het tijd om iemand in vertrouwen te nemen. Dit kan een vriend(in) zijn, maar in sommige gevallen is het beter om contact op te nemen met je huisarts en/of een psycholoog. Je kunt je ook afvragen of deze relatie wel gezond is voor jou, maar deze vraag kun je natuurlijk altijd eerst met een professional bespreken.
Lees ook: 6 lezeressen over hun (on)succesvolle open relatie: ‘Omdat hij zo aandrong’
Foto: GettyImages
Bron: Shemazing.net, slachtofferwijzer.nl