4 gewoontes die helpen om jullie relatie sterk te houden
15 februari 2023
Voor een fijne, langdurige relatie moet er soms hard gewerkt worden. Déze 4 gewoontes zorgen voor een sterke relatie.
1. Vriendelijk in plaats van kritisch
Kritiek is vaak een directe aanval op iemands gedrag of persoonlijkheid. Misschien bedoel je het niet direct zo, maar zo kan de ander het wel opvatten. Het kunnen opmerkingen zijn zoals ‘jij doet ook nooit iets om mij te helpen’ of ‘ik moet ook echt alle huishoudelijke klusjes zelf doen’. Door dit soort opmerkingen voelt de ander zich vaak gekwetst of niet gehoord. Het kan ook zijn dat de ander een defensieve houding aanneemt. Wat kan helpen is om altijd vanuit jezelf te praten en over de behoefte die je hebt, bijvoorbeeld: ‘ik zou me echt fijner voelen als je me af en toe zou helpen met de was.’ De ander zal nu eerder positief op jou reageren. Jullie communiceren nu op een respectvolle manier.
2. Dankbaarheid in plaats van minachting
Minachting gaat vaak nog een stapje verder dan het uiten van kritiek. Je praat dan negatief of maakt sarcastische opmerkingen achter de rug om van je partner of juist waar je partner bij is. Dit soort acties kunnen de ander kwetsen en iemands zelfvertrouwen aantasten. Een voorbeeld van een negatieve opmerking: ‘je bent weer vergeten de was op te ruimen zie ik. Je bent ook zo vergeetachtig en lui.’ Deze opmerking kun je vervangen door: ‘ik geloof echt dat je een drukke dag hebt gehad, maar ik zou het heel fijn vinden als je nog even de was zou willen opvouwen.’
Lees ook: Deze slechte gewoonte is niet goed voor je relatie volgens een relatietherapeut
3. Verantwoordelijkheid nemen in plaats van defensief reageren
Voorbeelden van defensieve reacties zijn: ‘ik krijg ook altijd de schuld’ of ‘dat is absoluut niet mijn schuld.’ Het is effectiever om te kijken naar je eigen aandeel in deze situatie. Wat had jij anders kunnen doen (los van wat je partner anders had kunnen doen). Benoem dit en neem hierin ook je verantwoordelijkheid. Zo voorkom je een heleboel discussies.
4. Gun jezelf rust in plaats van jezelf af te sluiten
Sommige mensen zijn geneigd om tijdens een discussie weg te lopen of oogcontact te vermijden, om zo te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Vaak schiet je hier niets mee op, want je partner raakt vaak gefrustreerd omdat hij of zij geen reactie meer krijgt. Kies er daarom voor om jezelf, als je dit nodig hebt, wat rust te gunnen. Het is belangrijk dat je dit wel naar je partner communiceert. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik heb last van deze situatie en heb even wat ruimte nodig. Ik ga een kwartiertje wandelen en hierna kunnen we verder praten.’ Je bent lief voor jezelf en bent daarnaast duidelijk tegen je partner, waardoor hij of zij weet dat jullie over een kwartier verder kunnen praten.
Vriendin’s favoriet
Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Liefde is een werkwoord
Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.