Dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen van een spijkermat
21 november 2024
Op een mat met honderden puntjes liggen klinkt niet heel aantrekkelijk, maar blijkt wel heel goed voor je gezondheid. Dit zijn de vijf gezondheidsvoordelen van een spijkermat.
Gezondheidsvoordelen van een spijkermat
De punten van een spijkermat, die vaak van plastic zijn gemaakt, zijn gezond voor je. Ze drukken op acupressuurpunten in je lichaam die langs meridianen lopen. Dat voelt niet alleen ontspannend, maar verlicht ook pijn. De vijf gezondheidsvoordelen hiervan zijn:
- verbeterde bloedsomloop
- ontspanning
- pijnverlichting
- spierontspanning
- betere nachtrust
LEES OOK
Verbeterde bloedsomloop
De punten van een spijkermat werken goed om de doorbloeding te stimuleren. Vergelijkbaar met een massage helpt het bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook komt er meer zuurstof naar de belangrijke plekken in je lichaam. Een win-win, dus.
Ontspanning
Als je nog niet voor je ziet hoe een spijkermat ontspannend kan werken, moet je er eens op gaan liggen. Wist je al dat je gelukshormonen produceert als je lichaam pijn heeft? Je maakt dan dopamine, endorfine en oxytocine aan, waardoor je je heel lekker voelt.
Pijnverlichting
Misschien heb je door je werk vaak last van je rug, nek, schouders en hoofd. Of heb je een slechte houding. Een spijkermat helpt dan de pijn verlichten. Dat heeft weer te maken met de verbeterde doorbloeding, waardoor pijnlijke spieren kunnen ontspannen.
Spierontspanning
Je spieren worden stijf als je ze (onbewust) aanspant. Ook kun je last van je spieren krijgen. De punten van de spijkermat helpen je spieren ontspannen, waardoor je minder last van die pijnlijke, gevoelige plekken hebt.
Betere nachtrust
Het gevolg van de ontspanning van je spieren en de pijnverlichting is dat je ’s nachts beter kunt slapen. Betere slaapkwaliteit = betere gezondheid én een beter humeur.
LEES OOK
Hoe gebruik je een spijkermat?
Nu je weet wat de gezondheidsvoordelen van een spijkermat zijn, is het ook handig om te weten hoe je de mat gebruikt. Volg deze stappen voor een ontspannen sessie:
- Leg de mat op een zacht oppervlak. Bijvoorbeeld op je bed, deken of sportmat.
- Ga met je billen op de mat zitten. Rol je ruggengraat rustig af tot je bovenlichaam op de spijkermat ligt.
- Leg nu de focus op je ademhaling en het ontspannen van de spieren. Doe bijvoorbeeld een bodyscan. Hiermee scan en ‘voel’ je je lichaamsdelen. Begin bij je voeten en werk omhoog.
- Geef jezelf de tijd om te wennen. De eerste minuten kunnen onwennig of pijnlijk aanvoelen.
Handige tips
- Bouw je tijd op de spijkermat op. Begin bijvoorbeeld met een paar minuten. Dit bouw je vervolgens op naar 10 tot 40 minuten.
- Drink na de sessie water om de afvalstoffen af te voeren.
- Ook fijn: sta met je voeten op de spijkermat. Daarmee stimuleer je de acupressuurpunten in de voeten.
En onthoud: het is oké om licht ongemak te ervaren. Als je pijn of tintelingen voelt, stop dan. Luister hierbij naar je lichaam, een spijkermat hoeft niet voor iedereen een fijn middel te zijn. Overleg met je arts of je een spijkermat kunt gebruiken als je een huidaandoening hebt, een wond hebt of geopereerd bent, zwanger bent, een bloedstoornis hebt of bloedverdunnende medicijnen gebruikt, of kampt met gezondheidsaandoeningen als epilepsie, hart- en vaatziekten en andere chronische problemen. Houd de spijkermat uit de buurt van kinderen.
Waar te koop?
Een spijkermat kun je in gezondheidswinkels en online kopen. Deze spijkermat is bijvoorbeeld voor € 24,95 te koop bij Bol.com.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Ananda
Foto: Getty Images