Dit zijn de gezondheidsvoordelen van kimchi

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van kimchi

Eet jij weleens kimchi? Dit Koreaanse bijgerecht staat in veel restaurants op de kaart en kun je ook gemakkelijk zelf maken. Naast dat het ontzettend lekker is, heeft kimchi ook een aantal gezondheidsvoordelen. We vertellen je waarom je dit gerecht vaker op tafel zou willen zetten. 

Kimchi wordt gemaakt door het fermenteren van kool. Eigenlijk is het een Aziatische variant op het in Nederland populaire zuurkool. Toch zit er qua smaak een verschil in: zuurkool wordt gemaakt van witte kool en is gekruid met karwijzaad. Kimchi wordt gemaakt van Chinese kool en is gekruid met knoflook en chilipasta. 

Kimchi is goed voor je darmen

Wat maakt kimchi zo gezond? Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi zijn rijk aan probiotica. Diëtist Samantha Cassety legt aan Women’s Health uit dat deze gezonde bacteriën goed zijn voor de gezondheid van je darmen. Het eten van kimchi kan helpen om de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen te verbeteren.

Stimuleert je immuunsysteem

Kimchi is dus erg goed voor je darmen en daarmee stimuleert het ook je immuunsysteem. Je darmen zijn namelijk een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Dit is namelijk de plek waar je in contact komt met voedingsstoffen en bacteriën en virussen. Je immuunsysteem maakt de slechte stoffen onschadelijk. 

Cholesterol verlagen

Of er een verband is tussen kimchi en cholesterol is niet helemaal zeker, maar verschillende onderzoeken wijzen uit dat mensen die regelmatig kimchi eten, lagere niveaus van LDL cholesterol hebben. ‘Wetenschappers weten niet precies welke ingrediënten hier precies verantwoordelijk voor zijn’, legt voedingstherapeut Alissa Rumsey bij Women’s Health uit. Zo zouden de kool, rode pepers, knoflook, prei, gember en melkzuurbacteriën allemaal een bijdrage kunnen leveren. 

Lees ook: Dít zijn de gezondheidsvoordelen van oesters

Vitamines en mineralen

Het maken van kimchi kost best wat tijd. Het kan dagen tot maanden duren tot je een smaakvol gerecht op tafel kan zetten. Het voordeel is dat er bij het fermentatieproces wel een hoop vitaminen en mineralen vrijkomen. Zo bevat Chinese kool veel vitamine K, C en B6 en helpt het je lichaam een handje om vitaminen en mineralen op te nemen. Daarnaast bevat kimchi veel antioxidanten en komen bij het fermenteren de vitaminen A1, B1, B2 en C vrij. En wil je meer vezels, calcium, kalium en ijzer binnenkrijgen? Ook dan is kimchi het perfecte gerecht voor jou.

Goed voor je hart

Volgens Cassety is kimchi ook gezond voor je hart, omdat het vol met antioxidanten zit. Die helpen om beschadigde cellen te stabiliseren en het ziekteproces te versnellen. Veel antioxidanten beschermen je lichaam tegen chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. 

Het werkt tegen ontstekingen

Chronische ontstekingen zorgen na verloop van tijd voor gezondheidsproblemen. Het eten van kimchi kan helpen tegen ontstekingen in je darmen. Volgens de Journal of Microbiology zorgt een specifieke probiotische stam in kimchi voor een vermindering van die ontstekingen. 

Bron: Women’s Health, ELLE, Good Food
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.