
- Home
- Gezond & mooi
- Heb je last van een paniekaanval? Dan kunnen deze tips helpen
Heb je last van een paniekaanval? Dan kunnen deze tips helpen
Tekst: Yentl Spijk
16 april 2025
Een paniekaanval kan niet alleen vervelend zijn, maar ook best eng. Zeker wanneer je er echt van overtuigd bent dat er iets ergs met je gaat gebeuren. Heb jij last van paniekaanvallen? Weet dat je niet gek bent en ook echt niet de enige bent. Deze tips kunnen je helpen om weer rustig te worden.
Wat is een paniekaanval
Wanneer je een paniekaanval hebt, dan heb je ineens last van allerlei lichamelijke klachten. Hartkloppingen, een droge mond, snelle ademhaling en klamme handen. Hierdoor kun je gaan trillen en zweten. Door wat je in je lijf voelt, neemt de paniek toe. Hierdoor worden de klachten alleen maar erger en je paniek dus ook. Rustig nadenken is er niet meer bij. Vaak heb je het gevoel dat je je wilt afzonderen, huilen, liggen of schreeuwen. Een paniekaanval kan een paar minuten tot anderhalf uur duren.
Hoe herken je een paniekaanval
Er zijn verschillende klachten die kenmerkend zijn voor een paniekaanval. De een heeft 1 of 2 van de klachten, de ander kan ze misschien wel allemaal aantikken. De klachten die je kan opmerken:
- Snelle hartslag
- Zweten of een warm gevoel hebben
- Trillen
- Duizelig zijn
- Een droge mond
- Tintelingen of minder gevoel in je handen of voeten
- Het gevoel dat je omgeving er anders uitziet
- Een vervelend gevoel op je borst
- Acute buikpijn of gevoel van misselijkheid
- Gevoel hebben dat ademhalen lastig is
- Het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, er iets ernstigs met je aan de hand is of doodgaat
Zodra een paniekaanval achter de rug is, kan je flink gaan gapen, het gevoel hebben te willen huilen of juist ineens heel erg honger hebben. Dit komt doordat een paniekaanval flink wat energie van je lijf vraagt.
Waar komt een paniekaanval door
Een paniekaanval komt voornamelijk voor wanneer jij veel last hebt van stress. Hierdoor maakt je lichaam veel adrenaline aan en maakt het zich als het ware klaar voor actie. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hartslag gaat vanzelf een standje omhoog. Ook kan je een paniekaanval krijgen wanneer je iets gaat doen dat je heel spannend vindt of wanneer je plotseling heel erg schrikt van een situatie. Je hebt meer kans op paniekaanvallen wanneer familieleden dit ook hebben, je vermoeid bent of wanneer je al eerder een paniekaanval hebt gehad.
Wat kan je doen
Wat bij jou werkt bij een paniekaanval, kan er anders uitzien dan wat voor een ander werkt. Geef jezelf daarom de ruimte om verschillende dingen uit te proberen. In films zien we vaak dat iemand in een zakje zit te puffen. Spoiler alert: dat is iets wat bij niemand werkt. Wat je wel kunt doen?
- Probeer rustig adem te halen. 3 seconden in en langzaam 6 seconden uit. Herhaal dit tot je je lijf rustiger voelt worden
- Doe iets waardoor je minder op je ademhaling of je hartslag let
- Doe je polsen onder de koude kraan
- Loop even naar buiten voor frisse lucht
- Ga staan en buig je knieën een paar keer
- Ga hardop lezen of zing een liedje: dit helpt bij het ritme van je ademhaling
- Praat even met iemand voor afleiding
- Blijf vooral lief voor jezelf en word niet boos dat dit gebeurt. Je kunt er niets aan doen en streng zijn voor jezelf werkt alleen maar averechts
Onthoud dat een paniekaanval écht vanzelf weer overgaat. Zelfs wanneer je ervan overtuigd bent dat je je altijd zo zult blijven voelen. Wanneer je gekalmeerd bent, kun je bij jezelf nagaan of er iets is gebeurd waardoor het getriggerd werd, maar dat is niet altijd duidelijk. Probeer je dag weer op te pakken en verder te gaan waar je mee bezig was.
Beeld: Getty Images
LEES OOK
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Uit andere media
Yentl Spijk
Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.
Meer van Yentl