Hier moet je op letten als je stopt met roken en medicijnen gebruikt
25 oktober 2023
Stoppen met roken is een goede en gezonde stap: zo verbetert onder andere je conditie, wordt je smaak en reuk beter, ziet je huid er gezonder uit en neemt de kans op kanker en hart- en vaatziekten af. Maar als je medicijnen slikt en wilt stoppen met roken, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Er kunnen namelijk verschillende bijwerkingen optreden.
In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden.
Sigaretten
Wanneer je een sigaret rookt, adem je verschillende stoffen zoals nicotine en kankerverwekkende stoffen in. Denk bijvoorbeeld aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Deze stoffen ontstaan doordat tabak niet volledig verbrandt en vervolgens komen ze in je lichaam terecht tijdens het roken.
PAK’s en medicijnen
Je lever breekt schadelijke stoffen die in je lichaam terechtkomen af. PAK’s stimuleren de werking van bepaalde enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van bepaalde medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan antipsychotica, antidepressiva, sommige bètablokkers en sommige middelen tegen COPD of longkanker. Doordat de enzymen gestimuleerd worden, worden de medicijnen sneller afgebroken. Om deze reden hebben rokers soms een hogere dosis van een bepaald medicijn nodig dan niet-rokers.
Lees ook: Stoppen met roken? Deze tips geven een duwtje in de goede richting
Stoppen met roken en medicijngebruik
In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dosis van de medicatie te verlagen als je stopt met roken. Gebeurt dit niet, dan kun je last krijgen van bijwerkingen van de medicatie doordat de medicijnspiegel te hoog is. Slik je medicijnen die nauwkeurig gedoseerd moeten worden, dan is het verstandig om dit vooral in de eerste week van het stoppen goed in de gaten te houden.
Nicotine en medicijnen
Naast PAK’s heeft ook nicotine invloed op medicijnspiegels. Zo zorgt het voor een verminderde gevoeligheid voor insuline op het lichaam van mensen met diabetes type 1. Stop je met roken, dan neemt de gevoeligheid voor insuline weer toe. In dat geval kan het nodig zijn om de insulinedosis te laten aanpassen.
Moet de dosis altijd worden aangepast
Een verandering van de dosis is niet bij iedereen nodig, want niet iedereen krijgt te maken met bijwerkingen van medicijnen na het stoppen met roken. Toch is het wel altijd verstandig om advies te vragen aan je huisarts als je stopt met roken en medicijnen gebruikt.
Bron: Gezondheidsnet
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.