Is granaatappel gezond? De voordelen op een rij
27 december 2023
Granaatappel ken je misschien wel van de plastic bakjes met rode pitjes in de supermarkt. Wist je al dat dit gezond is om te eten? Dit zijn de voordelen van het eten van granaatappel.
Wat doet granaatappel met je lichaam?
Om de vraag of granaatappel gezond is te beantwoorden: ja, het is een zeer gezonde vrucht om te eten. Ze zitten boordevol antioxidanten, zoals polyfenolen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam en het verminderen van ontstekingen.
Granaatappels zijn relatief laag in calorieën, namelijk 83 calorieën per 100 gram, en rijk aan vezels, wat je een verzadigd gevoel geeft. Het is daarom een gezonde vrucht om te eten, ook als je bezig bent met afvallen. Eén granaatappel bevat zo’n 9 gram (natuurlijke, geen toegevoegde) suiker per 100 gram.
Hoeveel granaatappels mag je per dag eten?
Als je de smaak van granaatappel heel lekker vindt en het fruit iedere dag wil eten, kun je een kleine tot medium granaatappel per dag eten. Een te veel van iets is eigenlijk nooit aan te raden, ook in het geval van granaatappels. Over het algemeen zijn er weinig bijwerkingen van het eten van granaatappel. Wel zijn sommige mensen allergisch en kan overmatige consumptie ervoor zorgen dat je te veel suiker binnenkrijgt, wat weer impact heeft op je bloedsuikerspiegel.
Hoe kun je granaatappel het beste eten?
Van een granaatappel eet je de pitjes. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, hebben een lichte crunch en zoete smaak. Lekker om op te snacken, maar ook een goede toevoeging aan een salade, yoghurt en havermout. De schil van granaatappels is niet giftig, maar wordt niet gegeten vanwege de bittere smaak.
Je kunt een ‘kant-en-klare’ granaatappelpitjes kopen. Maar je kunt ook een losse granaatappel uitzoeken en de pitjes zelf verwijderen. Dat doe je door de boven- en onderkant eraf te snijden. Maak inkepingen in de schil en breek de vrucht open. Klop met een lepel op de achterkant om de pitjes eruit te laten vallen.
Lees ook: Recept voor couscous met kikkererwten en granaatappelpitjes
Granaatappels bewaren
In de koelkast blijven (hele) granaatappels enkele weken goed. Heb je veel granaatappelpitjes over? Vries ze dan in. Dan kun je ze ontdooien wanneer je ze nodig hebt en blijft het langer goed. Een onrijpe granaatappel heeft een paar weken nodig om te rijpen op kamertemperatuur. In de koelkast kun je het nog langer bewaren.
Hoe kun je zien of een granaatappel rijp is?
Als je in de supermarkt bij de bak met granaatappels staat en niet weet welke je moet kiezen, kun je het beste even voelen. Kies granaatappels die zwaar aanvoelen (indicatie voor sappigheid) en vermijd granaatappels met barsten of beschadigingen. De kleur varieert, maar doffe, matte vruchten zijn meestal minder lekker.
Granaatappel is in de maanden september tot en met januari in het seizoen. Ook in mei zijn ze veel verkrijgbaar.
Vriendin’s favoriet
Ontdek de verrukkelijke wereld van koolhydraatarm eten met Lekker & makkelijk Koolhydraatarm. Dit boek bulkt van inspirerende recepten, van Hollandse stamppot tot Indiase curry, die niet alleen heerlijk zijn maar ook gezond. Een ware inspiratiebron, maak moeiteloos smaakvolle gerechten en geniet van elk eetmoment! Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lekker & makkelijk koolhydraatarm
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images