Placeholder

Hoofdluis: alternatieve behandelmethoden

Er zijn heel wat alternatieve behandelmethoden voor het elimineren van hoofdluizen. Vriendin selecteerde er drie. Lees hieronder wat je kunt doen naast gif smeren en wekenlang kammen.

Er zijn heel wat alternatieve behandelmethoden voor het elimineren van hoofdluis. Vriendin selecteerde er drie. Lees hieronder wat je kunt doen naast gif smeren en wekenlang kammen.

De NOVOKID methode: luizen verstikken

Sinds vorig jaar is er iets nieuws op de markt: NOVOKID. Een nieuwe en innovatieve behandeling die hoofdluis verwijdert met behulp van een mengsel dat uitsluitend bestaat uit plantaardige ingrediënten. Tien minuten onder de kap en je bent van de hoofdluis en neten af. Hoe het precies werkt kun je hier zien. Denk aan een soort plastic muts die je op het hoofd zet en die , vervolgens gekoppeld wordt met een slangetje aan een capsule. In die capsule zitten korrels en die bevatten 10% rozemarijnolie en 90% natuurlijk azijnzuur. De damp wordt in de badmuts geblazen en sluit de luchtwegen van de hoofdluizen -en de meeste neten- af waardoor ze, juist ja, dood gaan. En dat is wat we willen.

Jeuk, jeuk, weg hoofdluis

Een kwartier na de behandeling kam je alle dode luizen en neten met een netenkam uit het haar. Let wel op dat je de behandeling moet herhalen na 7 dagen. Belangrijk is dat de haren goed schoon zijn voordat je aan de slag gaat omdat vet de neten en luizen kan beschermen tegen het werkzame bestanddeel in NOVOKID.  Bij het uittesten van het apparaat merkten we wel dat de damp voor irritatie zorgt op de hoofdhuid (jeuk). Bij navraag bleek dat er inderdaad soms een prikkelend gevoel wordt ervaren tijdens de behandeling en dat heeft te maken met de luizenbeten: een hoofdluis prikt 5 keer per dag in de hoofdhuid om bloed te zuigen. Hij scheidt dan een speciaal stofje af dat voorkomt dat het bloed gaat stollen. Dit spul in combinatie met azijnzuur geeft dat prikkelende gevoel op je hoofd. Met andere woorden; hoe meer beten hoe meer jeuk tijdens de behandeling. Maar de behandeling is kort (10 minuten) en je kunt ondertussen wat anders doen (iPad). En een beetje jeuk is te overzien als je er straks op een relatief eenvoudige wijze echt vanaf bent, toch?

De Badmutsmethode: hoofdluis verdrinken

Een moeder die voor de zoveelste keer in de weer moest met kammen en dimeticon shampoo was het zo zat dat ze zelf ging dokteren. Gewoon in de keuken, experimenteren van welk goedje uit het keukenkastje de luizen knock out gingen. Het bleek zoiets simpels als olijfolie te zijn. Dat vinden luizen niet lekker, ze verdrinken er namelijk in. Zo ontstond het idee voor de badmuts die je volgiet met olijfolie. Klinkt als een glibberige exercitie maar het is wel creatief en goedkoper dan steeds weer een nieuwe bus Prioderm a 16,95. En zeker natuurvriendelijker. Wij berichtten al eerder over deze methode: lees hier het hele artikel.

De luizenkliniek: luizen uitdrogen

En als echt niets werkt dan is het tijd voor de luizenkliniek.nl. De kliniek is zevenhalf jaar geleden opgericht door Ursula Schipper. Zij vertelt hierover: ‘Toen ik zelf geconfronteerd werd met hoofdluis ben ik drie maanden lang met een reguliere behandeling in de weer geweest, maar de beestjes kwamen steeds terug. Ik ben op internet gaan zoeken en ontdekte  dat er in het buitenland een methode bestond die de eitjes en de luizen uitdroogt door middel van het toedienen van warme lucht, Air allee. Luizen hebben een platte structuur en daardoor verliest een luis snel zijn lichaamsvocht. Met deze behandeling dood je niet alleen de luizen door uitdroging maar ook alle eitjes, terwijl je hoofdhuid niet uitdroogt. Het gaat om de juiste temperatuur in combinatie met de juiste luchtstroom. Het is absoluut niet pijnlijk, de lucht is voor mensen niet te warm en je bent er echt vanaf.’

kosten voor de behandeling

Een behandeling bij de luizenkliniek geeft dus gegarandeerd soelaas, echter je moet wel je portemonnaie trekken. De luizenkliniek behandeling duurt tussen de 1,5 en 2 uur, afhankelijk van de lengte/structuur van de haren of de ernst van de besmetting. Een behandeling kost rond de 150 euro. Ze zeggen dat je in principe maar een behandeling nodig hebt. Mochten de luizen toch terugkomen binnen twee weken dan krijg je korting op de volgende behandeling.

Lees meer: Zo kam je luizen en neten weg