Huidklachten na zwemmen in natuurwater: hierdoor kan dat komen

Huidklachten na zwemmen in natuurwater: hierdoor kan dat komen

Niks is fijner dan een frisse duik op een warme zomerdag. Van een plas tot de zee: wie natuurwater in zijn omgeving heeft, zal vast regelmatig in dat water zwemmen. Maar eenmaal aan de kant kun je last krijgen van huidklachten. Heb je last van je huid na het zwemmen in natuurwater? Dit kan de oorzaak zijn. 

Blauwalg

Een veelvoorkomende besmetting van natuurwater is blauwalg. Dit is een bacterie die in zoet water groeit en eruit ziet als een soort wier. Er zijn blauwalgen die gifstoffen maken die slecht zijn voor je gezondheid. Je kunt er huidklachten van krijgen. Denk aan:

  • Huidirritatie
  • Roodheid
  • Jeuk en/of een brandend gevoel
  • Jeukende en/of brandende ogen
  • Rode ogen
  • Allergische reactie (netelroos)

Vaak krijg je de symptomen op plekken waar het langer vochtig blijft. Denk aan de huid onder je bikini of zwembroek. Het kan ook zijn dat je water met blauwalg hebt ingeslikt. In dat geval kun je last krijgen van:

  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Overgeven
  • Diarree

De klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. Blijf je last houden? Neem dan contact op met de huisarts.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende ziektes die je in een zwembad kan oplopen

Check waar je veilig kunt zwemmen

Doordat het warmer wordt, komt blauwalg vaker voor in Nederlands zwemwater. Om deze reden zijn er op meerdere plekken al waarschuwingen afgegeven. Voordat je ergens een duik neemt is het slim om te checken hoe veilig het water is. Kijk hiervoor op zwemwater.nl. Op deze website zie je honderden zwemlocaties in Nederland en lees je in één oogopslag waar er waarschuwingen gelden. 

Zwemmersjeuk

Na het zwemmen in natuurwater kan je huid ook gaan branden, rood worden en er bobbelig uitzien. In dat geval heb je waarschijnlijk last van zwemmersjeuk. Deze uitslag komt met name in het voorjaar en in de zomer voor na het zwemmen in natuurwater, zoals een meer, rivier of plas. De klachten ontstaan na contact met de larven van de platworm, die op warme dagen in het water kunnen voorkomen. De larven kruipen in je huid, gaan daar direct dood, maar veroorzaken jeuk. 

Wat te doen tegen zwemmersjeuk?

Helaas is er geen medicatie tegen zwemmersjeuk, maar gelukkig gaat het over het algemeen vanzelf over. Het kan volgens Thuisarts.nl helpen om een ice pack op de huid te leggen of om corticoïdecrème te smeren. Houd er rekening mee dat het wel een week kan duren tot de jeuk helemaal weg is. Blijf je last houden? Ga dan langs de huisarts.

Bron: Thuisarts, zwemwater.nl, Libelle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.