telefoon slapen

In bed op je telefoon zitten: hoe slecht is dit precies?

Lig je eindelijk lekker in bed om te gaan slapen, kun je de verleiding niet weerstaan en… zit je toch weer te scrollen! Maar is dat ook echt zo slecht als wordt beweerd?

72% van de Nederlanders slaapt met hun mobiele telefoon naast het bed, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel voor LINDA. Vaak is het ook hun wekker, dus dan móét-ie ook wel op het nachtkastje liggen. Maar ja, dan ligt-ie wél makkelijker voor het grijpen.

Blauw licht

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het niet verstandig is om voor het slapengaan op je telefoon te scrollen, omdat het impact heeft op je slaapritme. Het blauwe licht dat je scherm uitstraalt, zorgt ervoor dat je lijf minder melatonine aanmaakt – en je dus minder slaperig bent. O, en het heeft ook effect op je bloedsuikerspiegel – kijk niet vreemd op als je zelfs de volgende dag nog zin hebt in zoetigheid. Nog een onderzoek laat zien dat wanneer je vóór het opstaan op je telefoon zit, je cortisolniveau stijgt en je ook gestrester aan de dag begint.Ook het RIVM deed onderzoek naar het effect van schermen op slaap, samen met het Amsterdam Medisch Centrum, het Nederlands Herseninstituut en Lifelines, maar dan onder kinderen en adolescenten. Het blijkt dat de groep die dagelijks of langdurig gebruikmaakt van een of meerdere schermen (computer, smartphone en/of tablet) tot veertig minuten korter slaapt dan de groep die dit niet, of korter, doet.

Het advies: leg je telefoon een uur voor bedtijd aan de kant én pas de helderheid van je scherm aan. Er speciale slaapstanden of zet hem vanaf een bepaalde tijd in de nachtmodus– dit is minder fel licht, wat ook prettiger is voor je ogen.

Tip: je telefoon als wekker gebruiken? Zet hem in de vliegtuigmodus! Dan kun je niet op het internet of gebeld worden, maar gaat je wekker wél gewoon af.

Nieuw ritme

Je kent het wel, je checkt nog héél even Instagram en voor je het weet ben je 35 stories en 86 reels verder en is het ineens al ver na middernacht. Dit heeft volgens onderzoekers van het NASA Ames Research Center ook invloed op je biologische klok, want zit je eenmaal in dat nieuwe ritme, is het veel moeilijker om de volgende avond wél op een schappelijke tijd in slaap te vallen. De oplossing is saai doch efficiënt: hou je smartphone buiten de slaapkamer om verleiding te voorkomen.

Minder actie

Het kan ook impact op je seksleven hebben, vooral de frequentie is stukken lager. Amerikaans onderzoek liet zelfs zien dat 20% van de mensen tijdens de seks nog bezig is met hun telefoon.

Wist je dat…

…meer dan de helft van de Nederlanders liever de lakens met hun smartphone dan met hun partner deelt? Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.

Tegengeluid

Er zijn ook onderzoeken met een tegengeluid. Zo beweert een Australisch onderzoek van Flinders University dat de telefoon juist een perfecte afleiding is voor mensen die piekeren of negatief denken voor het slapengaan. Al hangt het er wel vanaf wát je doet. Een luchtige video is rustgevender dan een druk spelletje met hysterische kleuren.

Tekst: Mirthe Diemel
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi