Is een kroket uit de airfryer echt gezonder dan een uit frituur?
9 juli 2020
Steeds meer Nederlanders hebben er eentje in de kast staan: een airfryer. Maar zijn deze snacks nou echt gezonder dan die uit de frituurpan?
Het valt eigenlijk best mee.
Verschil in calorieën
Een airfryer gebruikt maar liefst 70 procent minder vet dan een normale frituurpan. Veel gezonder dus, zou je verwachten. Toch is het verschil met de frituurpan niet zo groot.
Dat de snacks verschillen in het aantal calorieën, heeft vooral te maken met de soort snack. De snacks die je in de frituurpan bereidt, zijn namelijk niet geschikt voor de airfryer. Hiervoor bestaan speciale varianten die een andere samenstelling hebben en vaak ook nog eens zijn voorgebakken. Dit heeft invloed op de hoeveelheid vetten en het aantal calorieën.
Niet veel verschil
Wanneer we de voedingswaarden van de twee soorten met elkaar vergelijken, zien we eigenlijk helemaal niet veel verschillen. Wel bevat een kroket uit de frituurpan iets meer calorieën dan die uit de airfryer. Maar dat verschil is niet groot: slechts 18 calorieën.
Kroket uit de frituurpan
Energie: 218 kcal
Vet: 13,3 g
Verzadigd vet: 4,6 g
Eiwit: 7,1 g
Koolhydraten: 16,9 g
Vezels: 1,5 g
Zout: 1,17 g
Kroket uit de airfryer
Energie: 200 kcal
Vet: 12 g
Verzadigd vet: 4,4 g
Eiwit: 6,24 g
Koolhydraten: 16 g
Zout 1,12 g
Toch goed om te weten. Frituur jij nog met een frituurpan of ben je overgestapt op een airfryer?
Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images
Lees ook: Wat is ‘gezonder’: bitterballen uit de oven of frituurpan?
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.