erwtensoep

Heerlijk in de winter: is erwtensoep eigenlijk gezond?

Niets lekkerder dan een warme kop erwtensoep tijdens de koude winterdagen: maar is het eigenlijk wel zo gezond?

Gezond

Erwtensoep bevat zeker gezonde voedingsstoffen en ingrediënten. Zo zitten spliterwten vol met eiwitten, vezels, ijzer en verlagen het zogenoemde LDL-cholesterol. Ook hebben ze een lage glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten relatief langzaam in je bloed worden opgenomen.

Veel erwtensoepen bevatten ook wortel, donkergroene knolselderij, prei en bladselderij. Deze groentes zijn allemaal erg vitaminerijk en vatten slechts weinig calorieën.

Vetten

Toch zijn er ook ingrediënten die erwtensoep minder gezond maken. Zo wordt er vaak extra zout toegevoegd en bevat het verschillende soorten vlees. Denk bijvoorbeeld aan rookworst, krabbetjes, varkenspootjes of spekjes. Ze maken dat in een stevige erwtensoep al snel 3,8 gram vet per 100 millimeter zit.

Uit blik of zelfgemaakt

Wil je op de lijn letten, dan doe je er altijd het beste aan om erwtensoep zelf te maken in plaats van een kant en klare soep te kopen. Op deze manier kun je zelf extra groenten toevoegen, kiezen voor minder zout en vleessoorten te vervangen. In een blik wordt al snel extra zout toegevoegd en de hoeveelheid groenten kan tegenvallen. Ook bevatten kant en klare versies vaak suiker, veel smaakversterkers en meer slechte vetten.

Conclusie

Samengevat: erwtensoep bevat veel goede voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook geeft het lang een verzadigd gevoel. Toch kunnen de hoeveelheid zout en het vlees de soep erg vet maken. Wil je hier op letten, dan is het goed om op deze laatste ingrediënten te letten.

Bron: Gezondheidsnet
Foto: Getty Images