jaloezie

Jaloezie in een vriendschap: zó ga je er het beste mee om

Het is menselijk om af en toe jaloers te zijn. Ook in een vriendschap kan dit wel eens gebeuren. Zó ga je er het beste mee om.

Jaloezie

Wat is jaloezie nu eigenlijk en is het normaal om dit in een vriendschap te voelen? Als je jaloers bent, dan wil je graag iets wat een ander heeft. Er ontstaat een competitiegevoel. Het kan erg lastig zijn om toe te geven dat je jaloers bent op een vriend(in). Vaak is jaloezie een gevolg van een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Doordat jij negatief naar jezelf kijkt, zul je jezelf eerder met anderen vergelijken. Vaak kom je dan zelf het slechtst uit de test, met het gevolg dat je jaloers bent op de ander. Jij ziet jezelf als minder mooi, talentvol of waardevol. Soms kan er ook een angst zijn dat jouw vriend(in) zich blijft ontwikkelen, terwijl jij dit niet doet. Je bent dan bang om je vriend(in) kwijt te raken. Vergeet niet dat alle emoties normaal zijn en daar hoort jaloezie dus ook bij.

Lees ook: Bewezen: een opgeruimd huis is supergoed voor je mentale gezondheid

Oplossingen

Er is een duidelijk verschil tussen een competitiegevoel en echte afgunst. Dit laatste is natuurlijk geen goed teken. Probeer dus eerst te achterhalen wat je precies voelt. Jaloezie wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Jaloezie kan namelijk ook zorgen voor motivatie om zelf ook stappen te ondernemen op persoonlijk of werkgerelateerd vlak. Als jij jaloezie ervaart, betekent dit vaak dat je niet geheel tevreden bent over je eigen leven. Wat zou je kunnen veranderen om je gelukkiger te voelen? Misschien wil je een andere baan zoeken, gaan reizen of meer tijd voor jezelf inplannen. Wees lief voor jezelf en accepteer de emoties die je voelt. Tot slot kan het ook helpen om eerlijk je gevoelens te delen met die vriend(in).Ja, dit voelt in het begin misschien erg ongemakkelijk, maar je zult merken dat je je hierdoor juist beter en sterker zult gaan voelen. Een goede vriend(in) zal begrip tonen en het gesprek met je aangaan.

Lees ook: 21 redenen om je moeder iedere dag te bellen

Foto: GettyImages
Bron: Shape.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.