Placeholder

Je hebt borstkanker, hoe moet het verder met je werk?

Oktober staat in het teken van borstkanker. Veel vrouwen, maar ook mannen krijgen borstkanker. De ziekte heeft grote gevolgen voor je gezin, maar ook voor je werk. Als je borstkanker krijgt, hoe moet het dan met je werk? We vroegen het Ragna van Hummel, directeur van Re-turn.

Oktober staat in het teken van borstkanker. Veel vrouwen, maar ook mannen krijgen borstkanker. De ziekte heeft grote gevolgen voor je gezin, maar ook voor je werk. Als je borstkanker krijgt, hoe moet het dan met je werk? We vroegen het Ragna van Hummel, directeur van Re-turn.

Het bedrijf Re-turn is opgericht door Ragna van Hummel. Samen met haar team helpt zij mensen met kanker terug te keren naar hun werk. Re-integreren is een onderbelicht onderwerp. Ragna kan dit weten, want ook zij heeft borstkanker gehad en ze zag na haar behandeling dat er nog geen bedrijf was dat arbeidszorg verleende én fysieke en mentale revalidatie. Daarom besloot zij Re-turn op te richten.

Ik ben genezen, maar nog moe
“Het is goed nieuws als iemand met borstkanker klaar is met behandelingen”, vertelt Ragna, “maar dan wordt het met werk vaak ingewikkeld. Je kunt niet meteen fulltime aan het werk. Problemen die mensen vaak tegenkomen zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Ook zijn veel mensen na kanker vaak wisselend belastbaar: er zijn goede en slechte dagen.”

Ik wil werken
Ragna benadrukt dat het al tijdens de behandelingen belangrijk is om goed uit te zoeken wat voor jou werkt: “Bedenk of er momenten zijn waarop je wel kunt werken, zonder meteen voluit te gaan. Je werkt bijvoorbeeld in de laatste week van de chemokuur, of alleen in de ochtenden. Zo maak je toch gebruik van de voordelen van werk. Werken draagt namelijk bij aan de kwaliteit van leven. Denk aan sociale contacten, afleiding en het gevoel dat je weer meetelt. En, hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om weer terug te komen. Je wilt ook niet je baan verliezen.”

Ik wil communiceren met mijn werkgever
Ook is het belangrijk om je werkgever te betrekken in het proces. Want ook die zit met vragen als: komt mijn werknemer ooit weer terug op het oude niveau? Hoelang duurt het herstel? Daarom is het belangrijk om na te denken over deze gesprekken. Ragna: “Veel mensen vinden het lastig om over kanker te praten op het werk. Bedenk daarom vooraf waar je met je werkgever over wilt praten en waarover niet.” Denk bijvoorbeeld aan alle ins en outs van het behandelplan die je liever niet bespreekt, maar de vermoeidheid die je soms overvalt in een vergadering juist wel. 

Een gouden tip
Ragna: “De beste tip die ik kan geven lijkt misschien een open deur, maar hij is voor iedereen met borstkanker meteen toepasbaar: houd contact met je werk. En maak dit contact zo concreet mogelijk. Bepaal wie tijdens jouw afwezigheid je contactpersoon is, hoe jullie communiceren – per mail, sms of telefonisch – en waarover. Vertel je alles aan iedereen? Hoe vaak spreek je je contactpersoon? Maak daar een afspraak over: een bepaalde dag op een vast tijdstip. Ook is het belangrijk om niet alleen te bespreken hoe je je voelt. Praat ook over de zakelijke onderwerpen. Hoe gaat het bijvoorbeeld met het project waar je mee bezig was? Is er een vervanger voor jouw taken en heeft deze ook contact met jou?”

Samenvattend
Eigenlijk gaat het er dus om dat je een soort balans moet vinden. Aan de ene kant moet je niet meteen te veel gaan werken en rekening houden met mindere dagen. Aan de andere kant kun je het beste zo snel mogelijk aan de slag gaan. Wacht niet, maar zet kleine stapjes en combineer deze met de dingen die je doet om je herstel te bevorderen, zoals sporten.  

Borstkanker Symposium
31 oktober spreekt Ragna tijdens het symposium ‘De Naakte waarheid’ over borstkanker. “Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te vertellen. Je werk is namelijk belangrijk, het is je inkomen!” Tijdens het symposium worden belangrijke thema’s over borstkanker besproken. Het volledige programma van het symposium bekijken? Klik dan hier. 

Meer weten?
Raadpleeg dan de onderstaande websites:
Borstkankervragen.nl
Kanker.nl/werk
Re-turn.nl
Stap.nu

 

 

 

 

 

Ragna van Hummel
Directeur van Re-turn