Bed

Feit of fabel: kun je écht last hebben van de wintertijd?

Afgelopen nacht is de wintertijd ingegaan. De klok ging een uur achteruit, dus je kon een uur langer slapen. Maar wat zijn de lichamelijke gevolgen daarvan?

Makkelijker dan zomertijd

De wintertijd vinden we over het algemeen iets makkelijker dan de zomertijd. We kunnen een uur langer slapen, het is ’s ochtends eerder licht, maar ’s avonds eerder donker. De wintertijd eigenlijk onze ‘standaardtijd’. Deze past dus het beste bij onze biologische klok. Het verschuiven van de klok kan een soort mini-jetlag veroorzaken, maar deze is meestal binnen een paar dagen weer weg. Ochtendmensen kunnen in de winter wel moeite hebben met wakker blijven.

Minder daglicht

Je kunt in de wintermaanden een winterdip of -depressie ontwikkelen. Dit heeft echter niets te maken met het verzetten van de klok. Waarschijnlijk komt het doordat er een stuk minder uren daglicht is. Als we in de winter ook de zomertijd zouden hanteren, wordt het ’s ochtends pas rond een uur of tien licht. Heb je wel last van de wintertijd? Probeer dan zoveel mogelijk daglicht te krijgen. Open ’s ochtends gelijk de gordijnen en maak overdag een wandeling.

Lees ook: 3x waarom je altijd in een koude slaapkamer zou moeten slapen

Foto: Getty Images Bron: NU.nl, Etos