Last van je scheenbenen? Dit wil je weten over springschenen
20 december 2022
Tijdens het sporten kunnen klachten aan je scheenbeen je prestaties enorm belemmeren. Waar komt die pijn toch vandaan? En wat kun doen om ervoor te zorgen dat je weer pijnloos kunt bewegen?
Er zijn verschillende benamingen voor scheenbeenklachten: zo wordt het ook wel springschenen of shinsplints genoemd. Dit heeft te maken met overbelasting.
Springschenen
Bij springschenen heb je last van een zeurende of stekende pijn aan de binnenkant van het onderste deel van de schenen. Deze klachten kunnen ontstaan doordat je te veel met je voet en enkel beweegt. Vooral hardlopers en sporters die veel rennen en springen hebben hier vaak mee te maken.
De kans om last te krijgen van springschenen is het grootst als:
- Je in een korte tijd veel meer bent gaan sporten.
- Je een nieuwe sport bent gaan doen.
- De spieren in je onderbenen, enkels en voeten minder sterk zijn. Bijvoorbeeld doordat je een tijd niet hebt kunnen sporten.
- Je veel sport op een harde ondergrond.
- Je schoenen met de harde zolen draagt tijdens het sporten.
- De onderkant van je voet plat is (vlatvoet). Of je voeten naar binnen gekanteld staan.
- Je op de verkeerde manier hardloopt. Bijvoorbeeld door te grote stappen te zetten.
- Je beenlengteverschil hebt
Lees ook: Beginnen met hardlopen: zó pak je dat aan en voorkom je blessures
Behandeling van springschenen
Heb je veel pijn? Dan is het verstandig om tijdelijk te stoppen met trainen. Hierdoor voorkom je dat de blessure langdurig wordt en kan de pijn verdwijnen. Nadat je een periode rust hebt gehouden is het belangrijk om weer rustig op te bouwen. Natuurlijk is het goed om te luisteren naar je lichaam, maar bij springschenen ontstaat de pijn vaak na afloop van de belasting. Krijg je snel weer last van klachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut die je kuitspieren soepeler kan maken.
Tip van de redactie
Met de Fitbit Charge 5 + Premium weet je preciest of je klaar bent om te sporten of beter rustig aan kunt doen. Door intensieve work-outs af te wisselen met rustdagen voor herstel, kun je betere resultaten behalen. Ontdek wat je lichaam nodig heeft met de herstelscore in Fitbit Premium. Elke ochtend ontvang je een score in de Fitbit app op basis van je activiteit, slaap en hartslagvariabiliteit.
Bron: allesoversport.nl, Thuisarts
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.