Last van een ontstoken nagelriem? Dit kun je ertegen doen
10 augustus 2023
Zien jouw nagels er altijd piekfijn en verzorgd uit, maar is er één nagelriem waar je problemen mee hebt? Dan kan het zijn dat je last hebt van een ontstoken nagelriem. Dat is geen pretje, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem goed te laten genezen.
En we vertellen je ook wat je vooral niet moet doen bij een ontstoken nagelriem.
Ontstoken nagelriem
De nagelriem herken je als het doorzichtige laagje huid langs de onderkant van je vinger- of teennagel. De nagelriem beschermt de groeiende nagel tegen bacteriën als ze uit de nagelwortel groeien. Doordat de huid rond de nagelriem erg dun is, kan deze snel beschadigen of geïnfecteerd raken. Zodra de nagelriem ontstoken is doet deze pijn, is deze rood en voelt hij vaak warm aan. Dit wordt ook wel paronychia genoemd. In veel gevallen is er niet veel aan de hand, maar de ontsteking kan zich ook ontwikkelen tot een chronische ontsteking of een abces.
Symptomen van een ontstoken nagelriem
Wanneer je nagelriem ontstoken is, kun je last krijgen van de volgende symptomen:
- Pijn bij de nagelriem, met name bij aanraking van de huid. De pijn kan ook uitstralen naar de rest van de vinger of teen.
- Dikke en rode nagelriem. Let op: als je een donkere huidskleur hebt, dan is dit niet altijd goed te zien.
- De huid voelt strak aan en er zit pus onder of er komt pus uit.
- Je vinger of teen klopt.
- Je vinger of teen voelt warm aan.
Hoe ontstaat een ontstoken nagelriem?
Een ontstoken nagelriem kan ontstaan als de huid rondom je nagel kapot gaat. Bijvoorbeeld door nagelbijten, trekken aan velletjes of door het terugduwen van de nagelriemen. Op je huid leeft een bacterie die normaal gesproken niet voor problemen zorgt, maar zodra hij in het wondje komt kan die plek gaan ontsteken.
Lees ook: Zo kun je het beste een kalknagel behandelen
Hoe lang blijft de infectie?
Hoe lang de nagelriem ontstoken blijft, hangt natuurlijk af van de infectie. In sommige gevallen houdt deze een aantal weken aan, maar hij kan ook na twee weken weer verdwijnen. Gelukkig is het behandelen van paronychia niet ingewikkeld en is er vaak geen sprake van blijvende schade.
Weken in een badje met soda
Hoewel vaak geadviseerd wordt om je vinger of teen te weken in een badje met lauwwarm water en soda, raden artsen dit af. Doe verder ook geen nat verbandje om de vinger of teen. Als er pus uit de huid komt kun je een droog verbandje of pleister om je vinger of teen leggen.
Doorprikken?
Als er pus in de nagelriem zit is de verleiding erg groot om het blaasje door te prikken. Toch kun je dit volgens Thuisarts beter niet doen. Blijf zoveel mogelijk van de plek af om een grotere infectie te voorkomen.
Dit kun je doen bij een ontstoken nagelriem
Om genezing van je nagelriem te bespoedigen is het belangrijk om je vinger of teen zoveel mogelijk rust te geven. Zorg er dus voor dat je hem niet stoot en gebruik hem wat minder. Verder helpt het om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Droog je handen daarna goed af. Verwissel de handdoek dagelijks en deel hem ook niet met anderen. Zo voorkom je dat bacteriën alsnog in de infectie kunnen komen.
Wanneer naar de dokter?
In de meeste gevallen verdwijnt de ontsteking vanzelf weer. Maar is er pus zichtbaar? Dan kun je contact opnemen met de huisarts. Hij of zij kan de ontsteking dan behandelen. Zorg er in ieder geval voor dat je zelf van de plek afblijft. Gaat de infectie niet weg of wordt het alleen maar erger? Ga dan ook even langs de huisarts. Wellicht krijg je dan een antibioticakuur tegen de ontsteking.
Vriendin’s favoriet
Salonkwaliteit gellak, maar dan voor thuis! De Sera heeft een prachtige gel nagellak set samengesteld, bestaande uit zes ‘Roze’ kleuren. Hiermee heb je een uitgebreide gellak set waarmee je je nagels wekenlang laat shinen! Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Bron: Thuisarts, pedicure.nl
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.